In vremea copilariei mele, la televizor rula un serial cehoslovac numit “Arabela” si toti eram fascinati de inelul unuia dintre personaje, Rumburak, inel pe care daca-l rasuceai, iti indeplinea orice dorinta. Era frumos, dar era doar o poveste.

Astazi, insa, ma izbesc in fiecare zi de atitudinea unor concetateni care au impresia ca este de ajuns sa-si spuna dorinta, si intreg Universul se va pune in miscare pentru a i-o indeplini. Culmea este ca, dupa ce dorinta nu ii este indeplinita de autoritati, din motive ce tin de factori incontrolabili, cetateanul se revolta: „este indmisibil sa se intâmple asa, de ce platesc eu taxe, eu vreau sa fie construita o scara pâna la Luna in 24 de ore!”.

Bine, exagerez putin, insa cam aceasta este atitudinea. Cel mai bun exemplu este cel cu deszapezirea drumurilor pe timpul furtunilor de zapada. In toata lumea, atunci când ninge in draci si vântul spulbera zapada, circulatia auto pe autostrazi si pe drumuri se opreste. Pentru ca este imposibil sa curati zapada de pe sosea in timp ce ninge iar vântul o aduce inapoi. La noi, nu! La noi cetateanul e revoltat ca autoritatile sunt prinse nepregatite si nu curata drumul pentru ca el are treaba sa mearga in vizita la socri.

PUBLICITATE

Ati prins ideea: cetateanul vrea ca o autoritate sa execute o misiune imposibila sau a carei realizare depinde de numerosi factori care nu pot fi controlati. Aparentul succes tehnologic al umanitatii da impresia ca se poate face orice, ca exista aplicatii ca pentru telefon care, odata pornite, pot sa indeplineasca dorintele cele mai dificile.

Confuzia porneste de la dualitatea lumii in care traim: jumatate in lumea reala, jumatate in lumea imaginara plasmuita de tehnologia cu care ne-am inconjurat. Credem ca putem face orice pentru ca in lumea virtuala a jocurilor pe computer putem construi in câteva clipe o fortareata. Sistemul educational a fost cenzurat de diferite institutii care si-au impus propria conceptie despre lume si astfel am ajuns sa credem ca soarele se invârte in jurul Pamântului sau ca Pamântul e plat.

Si totul pentru ca e mult mai confortabil sa alegi pilula albastra si sa visezi linistit decât sa alegi pilula rosie si sa descoperi adevarata natura a Matrixului.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Și eu mă uitam la filmul “300” cu oarece mirare la cum selecționau la naștere numai nou-născuții care aveau aptitudini fizice de luptători și de învingători în viață…adică, societatea asta modernă a deviat rău tare de la regulile naturii, unde dacă ești dobitoc și slab , crăpi. Adică oamenii normali la cap care acum nu mai departe de 30 de ani erau capabili să treacă peste o iarnă de 3-4 luni ne-deszăpeziți de autorități (nici nu mai puteau comuniștii de ăia din Bărăgan), acum după două zile de ninsoare urlă că…nu mai au apă plată la PET. Eu cred că trebuiesc lăsați vreo 2 ierni toți descreierații ăștia de se cred supermani pe timp de viscol să facă de capul lor: ori își revin, ori natura își va urma cursul ei și noi scăpăm de dobitoci.

LĂSAȚI UN MESAJ