2 decembrie 2023
ActualitateIndemnizație pentru cei care au grijă de copiii părinților plecați la muncă...

Indemnizație pentru cei care au grijă de copiii părinților plecați la muncă în străinătate

Părinții cu copii mici ar putea beneficia cât mai curând de facilități în plus față de cele care li se acordă în prezent. În acest sens, un proiect de ordonanță, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prevede reducerea cotei de TVA pentru produsele destinate sugarilor.

Concret, cota de TVA ar urma să fie diminuată la 5 la sută și la alimentele, îmbrăcămintea și accesoriile pentru sugari, precum și la produsele de igienă destinate copiilor foarte mici.

În momentul de față, alimentele pentru sugari au o cotă de TVA de 9 la sută, iar îmbrăcămintea și produsele de igienă, de 19 la sută. Pe de altă parte, persoanele sau familiile, care au în grijă copiii părinților plecați la muncă în străinătate, ar urma să beneficieze de o indemnizație de sprijin lunar pentru creșterea lor, în sumă de 478,4 lei. În prezent, acest drept este acordat doar familiilor și persoanelor care au primit un copil în plasament sau tutelă.Totodată, prin noile măsuri propuse, salariatul care are în îngrijire copii cu vârsta de până la 3 ani, respectiv 7 ani, cei cu dizabilități, ar urma să beneficieze, la cerere, de adaptarea programului de lucru prin utilizarea, dacă este posibil, a formelor de muncă la distanță 1 zi/săptămână sau 2 zile/săptâmână, în cazul familiilor monoparentale, cu respectarea drepturilor salariale, potrivit legii.

De același drept ar urma să se bucure pe perioada vacanțelor școlare, și salariatul care are în îngrijire copii cu vârsta între 3 ani și 12 ani, respectiv între 3 și 14 ani, dacă aceștia au o dizabilitate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri