1 decembrie 2023
ActualitateIndemnizație de șomaj pentru absolvenți

Indemnizație de șomaj pentru absolvenți

Absolvenții promoției anului de învățământ 2022-2023, care doresc să beneficieze de sprijinul financiar și de serviciile prevăzute de lege în scopul angajării lor, sunt așteptați la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, pentru a se înscrie în evidența acesteia. Cei care au terminat liceul, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat ( și nu se angajează ori nu urmează o facultate), se vor înregistra în baza de date a AJOFM Bacău în termen de 60 zile din ziua următoare datei absolvirii studiilor, pentru a beneficia de indemnizație de șomaj.

Pentru absolvenți, această indemnizație se acordă timp de 6 luni și este în cuantum de 50 la sută din indicatorul social de referință, care, în prezent, este de 598 lei.

Așadar, indemnizația va fi de 299 lei. Pe lângă acest sprijin financiar, absolvenții luați în evidența AJOFM Bacău vor primi servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii și vor beneficia de cursuri gratuite de calificare/recalificare, precum și de prima de inserție, dacă se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Această primă de inserție se acordă absolvenților instituțiilor de învățământ și ai școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, și este de 3 ori valoarea indicatorului social de referință, adică de 1.794 lei.De asemenea, absolvenții care se încadrează în muncă pot beneficia și de prime de mobilitate. Tot în sprijinul absolvenților, în luna octombrie va fi organizată de către AJOFM Bacău o bursă a locurilor de muncă. De reținut că absolvenții care se înregistrează la AJOFM Bacău după expirarea termenului de 60 zile de la absolvire nu vor avea dreptul la indemnizație de șomaj. Dar ei vor beneficia de toate celelalte servicii, menționate mai sus.

Înregistrarea în baza de date a AJOFM Bacău se va face la agenția sau punctul de lucru în raza căruia domiciliază absolventul în cauză, respectiv la Bacău (str.I.S.Sturza, nr.63, sediul vechi), Onești (str.Republicii, nr.43), Comănești (str.Pieței, bl.F6, ap.3), Moinești (str.Tudor Vladimirescu, nr.206), Buhuși (str.1 Mai, nr.6 E), Podu Turcului (în incinta primăriei) Tîrgu Ocna (str.Constans Dimonisie, bl.E5) sau Răcăciuni (str.Ștefan cel Mare). La înscriere vor fi prezentate cartea de identitate și adeverința sau diploma de absolvire, din care să rezulte data finalizării studiilor, toate în original.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri