28 aprilie 2024
ActualitateInculpatii din dosarul “Coruptie la E.ON Moldova”, revoltati ca au fost concediati

Inculpatii din dosarul “Coruptie la E.ON Moldova”, revoltati ca au fost concediati

Mai multi angajati ai E.ON Moldova, inculpati in dosarul furtului de energie electrica, au dat in judecata societatea dupa ce au fost concediati ca urmare a anchetarii lor. Salariatii cercetati pentru furt de energie, abuz in serviciu sau trafic de influenta au reclamat in instanta ca decizia concedierii lor a fost abuziva.

Marius Bogdan C., fost director la Departamentul Investigatii din cadrul E.ON, este unul dintre cei care au contestat in instanta decizia de concediere. „La data de 6.05.2014, Judecatoria Bacau a admis propunerea de arestare preventiva in cazul meu si al celorlalti inculpati. La 31.05.2014, Judecatoria Bacau a respins propunerea Parchetului de prelungire a arestului preventiv, inlocuind masura cu arestul la domiciliu.

In urma acestor cercetari efectuate de organele de urmarire penala si luarea masurii preventive, E.ON Moldova a dispus, in 7.05.2014, suspendarea contractului individual de munca. In 6.06.2014, a fost dispusa concedierea mea din functia detinuta”, arata Marius Bogdan C. El acuza ca decizia conducerii E.ON incalca prevederile legale si cere instantei sa dispuna reangajarea lui in cadrul societatii.



“Conform Codului Muncii, consider ca, in cauza de fata, societatea era obligata sa dispuna suspendarea mea din functie si nu desfacerea contractului individual de munca. Mai mult, potrivit prevederilor contractului de management, societatea avea obligatia sa-mi acorde un termen de preaviz de 60 de zile, aducându-mi la cunostinta ca urmeaza sa fiu concediat si oferindu-mi astfel posibilitatea de a-mi cauta un alt loc de munca”, explica angajatul.

In decizia de concediere, E.ON justifica masura prin art. 61, lit. b din Codul Muncii, conform caruia angajatorul poate dispune concedierea in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile.

„Plecam de la prezumtia de nevinovatie, nimeni nu este considerat vinovat pâna când o decizie a justitiei nu stabileste acest fapt. Suntem convinsi ca majoritatea colegilor sunt onesti, dar si ca unii dintre ei au ales cai nelegale, prejudiciabile pentru companie. Suntem hotarâti sa luam masurile necesare pentru a stopa orice comportament fraudulos din partea salariatilor. În cazul persoanelor care au primit mandate de arestare, acestea au fost concediate în conformitate cu prevederile Codului Muncii. Celelalte persoane implicate în acest dosar fie si-au dat demisia, fie sunt suspendate din activitate sau au primit alte sanctiuni administrative.”
comunicat E.ON

Parchetul de pe lânga Judecatoria Bacau a finalizat cercetarile in acest dosar la mijlocul lunii decembrie 2014. Anchetatorii au trimis in judecata 22 de persoane, dintre care 12 angajati ai companiei furnizoare si 5 societati comerciale. Printre cei trimisi in judecata se afla si primarul comunei Sascut. Acesta este acuzat de furt de energie electrica, executarea sau folosirea de instalatii clandestine în scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare si cumparare de influenta.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri