Tribunalul Bacău a confirmat Planul de reorganizare judiciară a debitoarei Rafo Onești propus de administratorul judiciar al acestei societăți comerciale, Casa de Insolvență Transilvania (CITR), prin filiala sa din București.

„În urmatoarele zile – ne-a declarat reprezentantul legal al salariaților rafinăriei, liderul sindical Ion Marian – Rafo, prin CITR și administratorul judiciar, va face anunțul public cu privire la vânzarea activelor societății”.

Prima etapă de valorificare va fi marcată de organizarea unei licitații publice competitive cu strigare cu preț în urcare, dar care va porni integral de valoarea de piață a rafinăriei, respectiv de la 59,5 milioane de dolari, fără TVA. „În temeiul art. 91, alineatul (1) din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență – a precizat Ion Marian – activele care vor fi vândute sunt libere de orice sarcină, precum ipoteci, garanții reale mobiliare sau drepturi de creanțe de orice fel ori măsuri asigurătorii, inclusiv cele instituite în cursul procesului penal”.

Procedura de insolvență la Rafo a fost deschisă în octombrie 2016, cu posibilitatea inițierii unui Plan de Reorganizare (PR). Acest Plan a fost inițiat în noiembrie 2017 și depus spre analiză la Tribunalul Bacău. Scopul PR este maximizarea distribuirilor către creditorii societății, iar modalitatea aleasă pentru aceasta este valorificarea activelor debitoarei.

„Astăzi, fizic, Rafo este integral în picioare, așa cum era în perioada 1978-1982. Zilele acestea am fotografiat toate activele ei, pentru a se vedea realitatea. Tehnic, rafinăria se află într-o perfectă stare de conservare, cu toate instalațiile și activele aferente. Rafo are autorizație de mediu valabilă la zi și toate unitățile de siguranță în funcționare. Financiar, Rafo nu are datorii, cu excepția celor înscrise la masa credală.”
Ion Marian, reprezentantul legal al salariaților Rafo

Alte articole