Cu sau fara buchete de flori in mâini, cu sau fara emotii, cu sau fara parinti la trena, elevii mari si mici se intorc de astazi la scoala.

Ce zi, ce eveniment! Ce amintiri se vor lega de aceasta zi peste ani! Pentru ca, indiferent de cum se pregatesc adultii de scoala copiilor (adica autoritatile centrale si locale, parintii si, de ce nu, familia), scoala ramâne pentru copii si adolescenti perioada de aur a vietii. Dar, de câtiva ani buni ne-am obisnuit sa-i vedem pe scolari mai des in vacanta.

Chiar si in acest an scolar, cu numai 35 de saptamâni (169 de zile lucratoare) in programul de studiu, 17 saptamâni (119 zile) sunt dedicate vacantelor. Plus actiunea de cinci zile pentru „Scoala altfel”, care chiar este o altfel de scoala.

PUBLICITATE

Una peste alta, doua treimi din an la scoala, o treime la refacere. Scoala insa, practic, nu se termina niciodata. Inveti in fiecare clipa, in fiecare zi, inveti toata viata. Si vacanta este o scoala. Poti face lesne din scoala institutionalizata o vacanta, cum poti face si din vacanta o veritabila scoala.

Depinde de ce vrei de la viata, de modul in care intelegi menirea ta pe lume. Depinde, evident, de capacitatea intelectuala si fizica dobândita.

Depinde mereu de educatie, de anturaj („Spune-mi cu cine te insotesti, pentru a-ti spune cine esti!”), de mediul si orânduirea sociala in care traiesti. Scoala si vacanta scolara sunt etape ale vietii.

Vin exact când trebuie si se sfârsesc la fel. Isi au responsabilitatea lor, dar si farmecul lor. Fiecare isi merita, la final, elogiul. Strigati, pe drept cuvânt, acum la inceput de an scolar „Traiasca vacanta!”, asa cum la absolvirea cursurilor colegiale veti cânta cu emotie „Vivat Academia!”. Pentru ca iar incepe scoala.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ