* de anul trecut, din septembrie si pâna acum, la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau s-au facut cinci prelevari de organe * familiile celor aflati in moarte cerebrala au fost de acord sa doneze organele si sa salveze vietile celor care asteptau o sansa

Ultima prelevare s-a facut intr-una din noptile trecute. Un barbat, in vârsta de 53 de ani, din judetul Bacau, victima unui accident rutier, a intrat in moarte cerebrala.

In acel moment, coordonatorul de transplant, din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, a intrebat familia daca este de acord ca pacientului sa-i fie prelevate organele vitale pentru a fi transplantate altor persoane in suferinta, iar aceasta a vrut sa ajute.

„Familia si-a dat acordul si s-au prelevat rinichii si ficatul. Au venit echipe de medici de la Bucuresti si Iasi care au prelevat organele si le-au dus in centrele de acolo. Agentia Nationala de Transplant este cea care i-a deciziile in acest sens”, a declarat asistent sef Iulian Direa, de la Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva si coordonator de transplant la SJU Bacau.

Prelevarea a durat sase ore, iar printre specialistii ajunsi in Bacau s-a aflat si dr. Radu Zamfir, unul dintre supravietuitorii tragediei aviatice din Muntii Apuseni, din ianuarie anul acesta. Si atunci se afla tot intr-o misiune de salvare. De fapt, medicul a mai fost in Bacau si la alte interventii similare.

Bacauanii, de acord cu donarea organelor

Aceasta a fost a cincea prelevare de organe care s-a efectuat in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau si a treia de anul acesta. De regula s-au prelevat rinichii si ficatul, dar pentru ca acest lucru sa se realizeze, o importanta deosebita o are si mentinerea pacientului in aceiasi parametri fiziologici pentru ca organele sa fie bune de transplantat. Spitalul din Bacau, in toate aceste cazuri, a pus la dispozitie sala de operatie cu tot ce a fost necesar, dar si cadre medicale.

Prima prelevare a avut loc la inceputul lunii septembrie a anului trecut. De la un barbat de 58 de ani, dintr-o comuna din judet, medicii au prelevat atunci rinichii, ficatul, corneele si grefe de piele. Bacauanii au inteles ca prin necazul lor sting suferinta altor oameni, carora doctorii le dau sanse sa traiasca doar printr-un transplant, si au acceptat sa doneze organele rudelor aflate in moarte cerebrala.

„In toate cele cinci prelevari de pâna acum, cei care si-au dat acordul pentru prelevare au fost oameni simpli, care au inteles ca asa pot fi salvate alte vieti. Datoria noastra este sa intrebam familiile si pot spune ca pâna acum nu am primit refuzuri.”
asis. sef Iulian Direa, coordonator transplant SJU Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ