29 aprilie 2024
ContrasensÎnca o funie pentru Europa

Înca o funie pentru Europa

De parcă sancțiunile impuse Rusiei nu sunt de ajuns pentru a distruge economia europeană, SUA oferă UE înca o frânghie cu care să se spânzure, indicându-i să impună sancțiuni Chinei. Conform Bloomberg, SUA propune UE să ia în considerare utilizarea limitelor de export în comerțul cu China cu mărfuri care o ajută să-și „întărească capacitatea de apărare”. Se pregătește și procesul invers: ca urmare a discuției strategice a liderilor UE, s-a decis „reducerea dependenței critice a Europei de Beijing”. Germania vrea să-și reconsidere abordarea față de China: se presupune că aceasta „devine nu atât un partener sau concurent, cât un rival”.

Să facem o paranteză. Multa lume crede că actuala criză economică și energetică din Europa a fost cauzată de atacarea Ucrainei de către Rusia. Desigur, aceasta ne-o spune zilnic propaganda. Realitatea este, însă, că criza a fost cauzată nu de război, ci de cele opt valuri de sancțiuni impuse de UE Rusiei. Să amintim că primul val de sancțiuni a fost impus cu două zile înainte de invazie. Asta se poate demonstra simplu; e sufucient să căutați presa din perioada respectivă.

Nu mai puțin adevărat este că Europa a fost împinsă ferm să impună aceste sancțiuni de SUA care acum profită de situația în care se găsește UE: pe de o parte îi furnizează gaz la prețuri de cel puțin trei ori mai mari decăt cel rusesc și, pe de altă parte, a scăpat de concurența produselor europene, mai ieftine pentru că se bazau pe resurse energetice ieftine.

Acum, SUA vor să termine și colaborarea dintre UE și China. Desigur, asta ar afecta foarte mult și China, pentru că Europa este o piață de desfacere profitabilă. O delegație de parlamentari europeni – din Belgia, Marea Britanie, Germania, Republica Cehă și Kosovo – s-a dus în Taiwan cu doar câteva zile înaintea vizitei programate a cancelarului Scholz  la Beijing.

Ne amintim ce efect a avut sfidarea Chinei de către Lituania, care s-a gândit să trateze Taiwanul ca o țara independentă. China a întrerupt relațiile comerciale cu Lituania.

Este evident că pentru economia europeană care se așteaptă să se gripeze în aceasta iarnă, nici nu mai contează dacă va pierde sau nu parteneriatul cu China. Pentru China va conta în mod cert. Rămâne de văzut cum va ajuta SUA acest nou conflict economic și diplomatic. Pentru că, în ciuda unei întăriri a dolarului pe fondul prăbușirii economice a eurozonei, economia americană nu stă chiar pe roze.

Cât despre noi… Noi n-avem nici o treabă. Noi suntem cu dansul pinguinului, cu ochii beliți pe televizor, înfulecând propagandă pe pâine. Cel puțin nu mai avem emoții…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri