Imi amintesc cum prin 1990, incepuse demolarea gardului de sârma ghimpata de la granita dintre România si Ungaria. Atunci i s-a spus „gardul rusinii” pentru ca fusese construit de Ceausescu pentru a-i impiedica pe români sa fuga din tara.

Asistam, astazi, la o operatiune inversa in toata Europa: zidurile care au fost demolate in 1989-1990 sunt reconstruite. Istoricul Timothy Garton Ash scrie in The Guardian ca aceste ziduri iau forma gardurilor de sârma ghimpata in Ungaria sau, in Franta, Germania, Austria ori Suedia, zidurile sunt sub forma controalelor la frontiera, reinfiintate „temporar” sub presiunea imigratiei. „Si peste tot in Europa exista ziduri mentale care cresc pe zi ce trece.

Caramizile lor sunt zidite cu un mortar psihologic care amesteca temeri justificate – in urma masacrelor de la Paris ar putea exista persoane care sa treaca frontiera in Belgia – cu prejudecati grosolane agitate de politicieni xenofobi si jurnalisti iresponsabili” – scrie istoricul englez. El spune ca multi europeni considera ca tarile lor ar trebui sa reimpuna controalele la frontiera, chiar daca sunt in spatiul Schengen. Insa, acest lucru ar insemna renuntarea la cel mai mare beneficiu pe care l-a adus UE: libera circulatie a bunurilor si serviciilor.

PUBLICITATE

Insa, scrie Timothy Garton Ash, trei evolutii distincte au dus la revenirea zidurilor. In primul rând a fost primul mare val al migratiei din Europa de Est, dupa extinderea din 2004 si, apoi, din Sud, imediat dupa debutul crizei din zona euro. Apoi a venit criza refugiatilor, marea lor majoritate fugind de razboiae sau dictaturi din Orientul Mijlociu. In al treilea rând este teama de teroristii islamisti, care, desi nascuti si crescuti in Europa, ar putea fi antrenati in strainatate.

Istoricul identifica o noua ruptura intre tarile UE: „Astfel, pe lânga decalajul nord-sud deschis de criza din zona euro, apare o noua divizare intre est si vest apare. Europa de Est refuza solidaritatea solicitata de partenerii săi europeni”. Polonia, Ungaria si Slovacia au refuzat cotele de imigranti spunând ca nu doresc musulmani.

Angela Merkel – care stie cum e sa traiesti in spatele unei cortine de fier – spunea ca ar trebui ca tarile europene sa-si inchida granitele pentru o zi sau doua. „Am putea incerca acest experiment, insa daca acesta va avea sau nu succes, este o alta problema. In momentul de fata, tot ceea ce putem spune cu certitudine este ca Europa, continentul in care zidurile erau odata demolate, devine pe zi ce trece continentul in care zidurile sunt reconstruite”, a concluzionat Timothy Garton Ash.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Da’ ce ziduri? Kremline trebuiesc construite! Las’ că noi suntem învățați cu cozile, să mai vadă și vesticii cum e să stai la vamă, poate data viitoare când cerem intrarea în spațiu vor avea alte opinii. Ș-apoi, noi am plătit mii de € pentru vize în anii ’90, am fost amprentați când ne-au dat “soggioarne”, ne-au luat saliva deși niciun român nu s-a aruncat în aer nicăieri și nici nu am avut pretenții c-am fi stăpâni pe unde ne-am dus…iar acum noi să primim fără niciun control arabi bombermani c-așa vrea Merkel? NOI?!?… care numai deștu’-n c.r nu ni l-au băgat când am fost lăsați pe piața muncii vestice?! Noi nu avem dreptul să presupunem că tot balaurul venit din sălbăticia Asiei e un potențial terorist, da ei ne-au catalogat pe toți infractori acum 10-15 ani când ne-am luat documente de acces la MUNCĂ.

LĂSAȚI UN MESAJ