19 mai 2024
ActualitateÎn vacanță la... școală. La Școala de Vară

În vacanță la… școală. La Școala de Vară

Toți copiii au așteptat cu sufletul la gură vacanța mare. Vacanța de vară când ziua e lungă și fierbinte iar nopțile răcoroase. Vacanța de vară când mergem la munte sau la mare. Numai că nu toți copiii au parte de o vacanță așa cum și-ar fi dorit, de fiecare dată părinții fiind cei care decid ce vor face cei mici pe perioada verii. Chiar și în aceste condiții, de câțiva ani au apărut așa zisele „școli de vară”, în care copiii au parte de diverse activități de dimineață până spre orele serii. Tocmai despre o parte dintre aceste „școli de vară” vom vorbi astăzi.

Conceptul

La „Școala de vară” participanții au parte de diferite activități, structurate de cele mai multe ori pe ateliere. Pe lângă aceste activități, organizatori mai desfășoară și diferite excursii tematice sau aduc tot felul de invitați, de cele mai multe ori din societatea civilă, pentru a le oferi copiilor informații despre anumite sectoare de activitate cu implicare de o importanță covârșitoare în societate. Dintre aceștia îi amintim pe cei de la Institutul pentru Situații de Urgență, de la Serviciul de Ambulanță sau Jandarmi. Cel mai important aspect al școlilor de vară este acela de a-i aduce pe copii împreună, să facă mișcare în aer liber și pentru câteva ore bune să uite de device-uri și alte tehnologii asemănătoare.
În Bacău sunt organizate asemenea activități de diferite unități de învățământ de stat sau private, majoritatea percepând o taxă de participare. Sunt și alte situații în care „școala de vară” este organizată în lăcașuri de cult sau la fundații de binefacere.



La pas prin școlile de vară

Pentru a surprinde mai bine activitățile din școlile de vară am decis să facem o vizită la două dintre acestea. Prima vizată a fost cea de la parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” din cartierul Șerbănești. Aici, în curtea bisericii, mai mulți copii chicoteau de parcă erau la grădiniță. O voie bună pe care nu te aștepți să o găsești în fața unui lăcaș de rugăciuni. Aici, școala de vară este la ediția a IV-a și se numește „Didascalos”, termen care vine din limba greacă și înseamnă „dascăl”. Proiectul este coordonat de pr. Ciprian Gunea, prof. Liliana Bârgaoanu, coordonator centru și pr. Adrian Ghinea. Aici „cursurile” școlii de vară au început pe 1 iulie și se vor termina pe 14 iulie, acestea fiind „frecventate” de 170 de copii cu vârsta peste șase ani, majoritatea dintre ei provenind din centre speciale. Programul este între orele 8.30 și 16.00, iar despre structura programului ne-a vorbit pr. Ciprian Gunea: „Dimineața începem cu o parte de cateheză în care se fac discuții pe teme religioase, dupa care încep activitățile recreative structurate pe ateliere, cum ar fi cele de dans, pictură, actorie… și avem în plan să facem o excursie dar încă nu am stabilit destinația.” Copiii care vin la școala de vară din Șerbănești beneficiază si de o masă caldă și două gustări, toate cheltuielile fiind suportate de parohie.

Vara Împreună

Cea de-a doua vizită am făcut-o la Oratoriul Salezian Don Bosco acolo unde este în plină desfășurare ediția de majorat a școlii de vară intitulată „Vara Împreună”. La această ediție jubiliară s-au înscris peste 600 de copii și tineri care provin din Bacău dar și din localități învecinate cum ar fi comuna Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca, Săucești și Hemeiuși, aceștia fiind coordonați de 220 voluntari. La școala de vară „Vara Împreună” programul începe la ora 9.00, dar participanții ajung ceva mai devreme, activitățile având loc până la ora 16.30. Detalii despre această școală de vară am primit de la părintele Iosif, președintele Fundației Don Bosco: „Copiii care au diferite dificultăți îi primim cu titlul gratuit. Ceilalți care au condiții financiare mai bune participă la activitățile noastre plătesc catteringul și alte servicii. Dimineața avem partea de formare, în care copiii văd un episod din viața lui Don Bosco prin niște scenete jucate de voluntarii noștri. Apoi urmează secțiunea de jocuri, scopul fiind acela de a sta împreună, de a-și face noi prieteni și de a comunica. După-amiaza lucrăm pe mai multe ateliere, cum ar fi cele de dans, de teatru, de chitară și altele.” Școala de vară de la Don Bosco a avut în plan și două excursii, programate pentru copiii de clasele I-IV, respectiv V-VIII, destinația fiind zona Pașcani unde s-au vizitat muzee și alte atracții turistice, acolo unde au fost însoțiți de părintele Andrei, coordonatorul proiectului. Dincolo de aceste activități pentru participanți, și voluntarii au ocazia de a-și asuma responsabilitățile, de a interacționa cu copiii dezvoltându-și astfel abilitățile de educatori. Vara Împreună a debutat pe 17 iunie, când s-a intrat în vacanță, și durează până pe 12 iulie, când va avea loc serbarea de final în care toți participanții vor fi premiați.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri