In ultima luna de primavara din acest an, piata muncii s-a inviorat si mai mult. Aceasta o dovedeste faptul ca si in mai rata somajului, determinata pe baza datelor statistice inregistrate la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), s-a redus si mai mult fata de perioada iernii. Astfel, daca in februarie in evidenta AJOFM au fost 16.763 someri, acum sunt 13.875, cu aproape 3.000 mai putin.

In consecinta, rata somajului a scazut de la un vârf din acest an de 7,36 someri (in februarie) la 100 persoane ocupate, la 6,09. Comparativ cu lunile anterioare, si numarul persoanelor disponibilizate a fost mai mic. Luna trecuta au fost concediati 2.792 salariati, in timp ce in aprilie si-au pierdut locul de munca 3.450 angajati. Totodata, in luna mai au fost scosi din evidenta AJOFM 3.207 someri, cu 1.403 mai putin decât in aprilie. O parte dintre cei peste 3.000 someri au iesit din baza de date a agentiei de somaj, deoarece si-au gasit loc de munca. Dar multi nu mai sunt in evidenta institutiei amintite, pentru ca au terminat cele 6 luni cât au avut dreptul la servicii de informare, consiliere si mediere pe piata muncii ori au epuizat perioada legala de acordare a indemnizatiei de somaj. Referindu-ne la aceasta, din pacate, doar aproximativ 30 la suta dintre someri beneficiaza de ea. Mai exact, dintre cei 13.875 someri, numai 4.435 primesc indemnizatie, restul de peste 9.000 neavând dreptul la acest sprijin financiar.

In aceste conditii, lor nu le ramâne decât sa spere ca isi vor gasi cât mai repede un loc de munca. Dar, din nefericire, in prezent, oferta de pe piata muncii este extrem de modesta. Acum sunt disponibile, conform datelor transmise de AJOFM Bacau, 219 posturi iar din acestea cele mai multe sunt in domeniul textil, deloc atractiv pentru someri. Astfel, in continuare sunt neocupate 72 locuri de confectioner imbracaminte, 5 de controlor calitate si 15 de muncitor necalificat in acelasi domeniu.

In constructii se cauta 1 betonist, 7 dulgheri, 5 electricieni, 4 fierari betonisti, 1 inginer, 5 muncitori necalificati si 3 zidari. In schimb, in sfera serviciilor sunt posibilitati mai mari de angajare. Firme de prestari servicii au nevoie de 5 administratori retea calculatoare, 10 agenti servicii client, 15 asistenti relatii publice si comunicare, 1 asistent manager, 1 electrician auto, 1 gestionar, 1 manipulant, 4 mecanici auto, 2 operatori controlori, 2 spalatori vehicule, 3 sefi departament marfuri alimentare, 1 sef depozit (case de marcaj), 2 sefi serviciu aprovizionare-desfacere, 4 sefi raion marfuri, 3 sefi schimb (case) si 5 vânzatori.

In alte domenii de activitate sunt libere 10 posturi de cusator incaltaminte, 2-frezor, 2-lacatus confectii metalice, 2-masinist la masini pentru terasamente, 2-operator la masini unelte cu comanda numerica, 4-rectificator, 2-referent/inspector resurse umane, 3-strungar si 3-tâmplar universal.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ