Un bizar protest al unei activiste FEMEN in catedrala din Strassbourg pune in discutie libertatea de expresie in Uniunea Europeana.

O femeie in pantaloni scurti si dezbracata pâna la brâu, purtând un steag al UE, a intrat in catedrala, având scris, pe spate, textul “Pope is not a politician” – Papa nu este un politician.

Protestul a fost indreptat impotriva vizitei Papei Francisc la Parlamentul European. Problema este cu atât mai interesanta cu cât, un incident similar petrecut la Moscova acum doi ani a fost considerat de comunitatea internationala ca fiind legitim.

PUBLICITATE

Atunci, câteva membre ale unei trupe rock feminine numite Pussy Riot, au intrat in Catedrala din Moscova pentru a protesta fata de presedintele Putin.

Trei componente ale trupei au primit cât doi ani de inchisoare pentru huliganism, incadrarea fiind de “ura contra religiei”, pedeapsa stârnind protestele organizatiilor care lupta pentru drepturile omului, care au considerat ca Pussy Riot trebuie sa beneficieze de protectia dreptului la libera expresie.

Interesant este ca protestul de la Strassbourg, desi petrecut in orasul in care isi are sediul Curtea Europeana a Drepturilor Omului ar putea fi pedepsit, incadrarea juridica fiind cea de “blasfemie”.

Chiar daca nici legislatia comunitara si nici cea franceza nu are o pedeapsa pentru asa ceva, la Strassbourg se aplica un cod penal ramas de pe vremea când Alsacia facea parte din Imperiul German.

Articolele 166 si 167 din acest cod pedepsesc cu trei ani de inchisoare blasfemia si, respectiv, perturbarea ceremoniilor religioase.

Pare ciudat, insa, la 1918, când Alsacia a revenit la Franta, Parisul a mentinut in vigoare legislatia penala.

Articolele respective au mai fost aplicate in 1954, când mai multe persoane au perturbat o ceremonie oficiata in Catedrala din Strassbourg si in 1999, când Curtea de Casatie a confirmat o pedeapsa aplicata conform acelorasi articole de o Curte de Apel, pentru un caz similar.

Problema este delicata: daca incidentul va fi pedepsit, atunci toate argumentele impotriva condamnarii Pussy Riot la Moscova cad si, in plus, va da foarte prost ca in UE, campioana libertatii de expresie, sa se pronunte o condamnare pentru blasfemie.

Daca incidentul este trecut cu vederea, iarasi este rau, pentru ca se va spune ca intr-un stat de drept, s-a incalcat o lege iar autoritatile au inchis ochii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ