– dupa ani de zile in care nu a scos un cuvânt pe aceasta tema, deputatul Necula a descoperit ca echipa de fotbal inghite prea multi bani din bugetul Bacaului

Sifonarea banilor publici prin societatile in care CL Bacau este majoritar si platile nelegale catre firme private! Acestea au fost temele abordate de deputatul Cosmin Necula in conferinta de presa de luni, o replica la conferinta primarului Romeo Stavarache, de joia trecuta. Edilul a vorbit, atunci, despre investitii si despre faptul ca nu a fost de acord cu majorarile de capital social la societatile din subordinea CL.

Ieri, Cosmin Necula a venit cu raportul Curtii de Conturi pentru 2011-2014: „Vreau sa prezint modalitatea in care sunt sifonati banii publici, intr-un fel sau altul, la acest capitol foarte interesant care este fotbalul bacauan. De ce sifonati? Pentru ca asa spune Curtea de Conturi.” Concret, SC Sport Club SA a incheiat cu Asociatia Sport Club, in perioada decembrie 2013-mai 2014, patru contracte de imprumut totalizând 395.000 de lei, din care s-au recuperat doar 100.000 de lei. Pentru suma nerecuperata, Sport Club SA nu s-a constituit ca parte prejudiciata, nu a pretins si incasat penalitati de 0,1% pe zi.

Alte cifre? Veniturile, zero, prejudiciul, 391.000 de lei, abaterile financiare, 502.000 de lei. “Curtea de Conturi spune ca exista o societate in care CL Bacau este actionar majoritar. CL vireaza bani prin aport de capital catre societate, iar aceasta imprumuta asociatia sportiva. Pe de alta parte, asociatia primeste finantari de aproape un milion de euro, in ultimii 3-4 ani, pentru acelasi obiectiv. Cum nu stia Romeo Stavarache despre aceste majorari de capital social? Cum face societatea aceste imprumuturi desi in obiectul de activitate nu are prevazuta imprumutarea de bani pentru diversi agenti privati?” intreaba Cosmin Necula.

In instanta, Primaria a pierdut!

Deputatul PSD acuza ca de pe urma celor 4 milioane de euro cheltuiti in fotbal nu a ramas nimic, nicio baza sportiva, niciun teren, nicio echipa de juniori. “De ce nu s-a facut aceasta finantare a fotbalului prin CSM 2010, clubul municipiului? Un raspuns ar fi ca acesta e infiintat pe Legea Sportului si sunt plafoane de salarizare, cheltuieli publice, care se fac intr-un anumit fel”, adica transparent si dupa norme.

Un alt obiectiv vizat de Curtea de Conturi e Sala Polivalenta: „CL a facut plati nelegale catre Baixa SRL, a fost obligat sa dea in judecata Baixa, dar in instanta Primaria Bacau nu si-a mai exercitat apararea si a pierdut.” Altor constructori li s-au dat bani pentru cantitati de pavele „mai mari decât cele real receptionate”, mai exact 155.000 de euro. Necula sustine ca doar institutiile de control pot face ceva, in sensul ca se pot autosesiza. In baza Legii 544, deputatul a solicitat primarului si CL Bacau date cu privire la veniturile si cheltuielile tuturor societatilor in care CL este actionar.

“Din punctul meu de vedere, aceasta modalitate de a invârti banii publici din CL printr-o societate si din societate catre terti privati reprezinta o sifonare a banului public”, spune Cosmin Necula. De ce vor fi dati bani unor societati cu profit zero? De ce “aceasta disperare” de a aloca bani unor obiective care nu pot fi realizate? „Pentru ca se apropie campania electorala”, arata deputatul PSD. De ce Cosmin Necula face publice aceste date acum? Tot pe motiv de alegeri: “Pentru ca cetatenii municipiului Bacau sa aleaga, in 2016, in cunostinta de cauza.”Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE