În chioşcurile Deşteptării, o nouă apariţie editorială: Colecţii, colecţionari, pasiuni

„Colecţionarul de cuvinte…noi” (conf.univ.dr. Ioan Dănilă), „lexicograf al limbii române contemporane” (Eugen Budău, în „Bacaul literar”), inginerul Eugen Bulai colecţionează cuvinte care bat la poarta lexicului românesc sau le organizează tematic pe cele existente.

Debutează în 1997, cu „Dicţionar de termeni cromatici” (peste 450 de nume de culori), urmează, în 1998, „Dicţionar de cuvinte şi sensuri noi” (peste 1200 de cuvinte neexplicate în alte dicţionare), „Mică enciclopedie a băuturilor” (peste 500 de nume de băuturi alcoolice româneşti şi străine), cunoscutul colecţionar a semnat un nou lexicon: „Colecţii – Colecţionari – Pasiuni”, Editura Egal, 2018, ediţia a II-a (ediţia I, 2013), în care „Nu sunt cuprinse toate speciile şi subspeciile în care pot fi încadrate obiectivele hobby-urilor umane, dar este imposibil ca un colecţionar să nu-şi întâlnească în descrierile din prezentul dicţionar cel mai larg domeniu al neastâmpărului său adunător de comori. (…) Este fascinantă lumea pe care o creează prin aceste eşantioane de informaţie ţinând nu doar de cultura generală, ci de însăşi istoria civilizaţiei umane”, scrie profesorul Ioan Dănilă în Prefaţa „Mai mult decât un dicţionar”.

Din capul locului, Eugen Bulai afirmă: „Scopul lucrării de faţă – se pare prima de acest gen – este de a informa cititorii despre un domeniu mai puţin cunoscut şi cu o terminologie deloc generoasă: acela al colecţionarilor. (…) În spatele fiecărei colecţii se află poveşti interesante, multe cu parfum de epocă.”
Sunt şi în Bacău colecţionari, unii ştiuţi, alţii încă nu, pe mulţi autorul îi prezintă succint, cum interesante sunt şi pasiunile unor vedete internaţionale: Angelina Jolie – pumnale, Jennefer Lopez – peruci etc., dar şi autohtone: Fuego – clopoţei, Romaniţa Iovan – păpuşi de porţelan, Andreea Marin – pălării (în special de cowboy), sau locale: artistul plastic Aurel Stanciu deţine peste 13.000 de insigne româneşti şi străine, ilustrate vechi (2000), ilustrate maxime (1000), medalii, timbre etc.

Atunci când cumpăraţi un ziar sau o revistă, aveţi ocazia să solicitaţi şi interesantul Lexicon: Colecţii, Colecţionari şi Pasiuni.