Prefectul Maricica Luminița Coșa, președintele Consiliului Județean – Sorin Brașoveanu și viceprimarul Constantin Scripăț au fost, joi, 20 septembrie, după amiază, oaspeții celei de a doua ediții a Târgului Internațional al Procesatorilor și Producătorilor din Agricultura Ecologică ECO-INT 2018 NATURAL TASTE. Târgul este organizat la Centrul expozițional din Bacău în perioada 20-23 septembrie și este organizat de Asociația Română pentru Agricultură Durabilă.

La această manifestare sunt prezentate utilaje și echipamente agricole, produse ecologice și inputuri pentru agricultura ecologică. Reprezentanții autorităților locale au intrat direct în standuri și au stat de vorbă cu expozanții, s-au interesat de tehnologiile pe care le promovează sau le aplică, dar și de modul în care își pot vinde produsele.

„Ceea ce fac acești oameni – a opinat Sorin Brașoveanu – este foarte important, pentru că noi cu toții ne dorim să mâncăm cât mai sănătos, mai natural. Dar puțini sunt cei care încearcă să facă ceva în acest sens. Însă cei care au astfel de inițiative trebuie sprijiniți și mă bucur că de la an la an sunt tot mai mulți cei care au ales să producă ecologic și să promoveze ceea ce fac. Eu personal vreau să sprijin astfel de acțiuni, ca de la an al an să facem astfel de evenimente și care să ajungă de anvergură națională și chiar internațională”.

La târg se remarcă imediat standurile cu mașini și utilaje agricole, din exteriorul complexului expozițional, prin calitatea exponatelor și prin numărul lor. Între acestea, o firmă suedeză, Combicut, a adus o cositoare automată selectivă pentru buruieni, model în premieră pe piața românească.

Manifestarea cuprinde, de asemenea, conferințele de specialitate „Agricultura ecologică – realități și oportunități naționale și internaționale” și „Cum poți să devii fermier în agricultura ecologică?”. De asemenea, au loc workshop-uri, mese rotunde, discuții bilaterale, un concurs de gastronomie ecologică pentru copii și vizite de studiu pentru expozanți și parteneri.

Vineri și sâmbătă târgul este deschis între orele 10,00-18,00, iar duminică între orele 10,00-17,00.

„Ediția a doua a acestui târg încă nu este la nivelul maxim la care ne dorim să ajungem, dar este unicul târg de acest fel în România și vrem să perseverăm. Iar din domeniul producătorilor de fertilizanți pentru agricultura bio la manifestare au venit circa 80% dintre ei, cei mai serioși ca producători. Avem și mulți parteneri străini care au trimis utilajele și materialele pe care vor să le prezinte fermierilor români, unele unicat pe piața noastră.”
Marius Cașiș, vicepreședinte al ARAD