25 aprilie 2024
ActualitateÎn Bacău a fost marcat Anul Nou evreiesc 5783

În Bacău a fost marcat Anul Nou evreiesc 5783

Comunitatea evreilor din Bacău a sărbătorit, duminică, 25 septembrie, Roș Hașaná 5783 – Anul Nou evreiesc 2022. Anul gregorian 2022 corespunde anului 5783 ebraic. La eveniment au participat membri ai comunității, dar și invitații lor (inclusiv cei din Israel, din Roman și Piatra Neamț), între care s-au regăsit și primarul Lucian-Dan Stanciu-Viziteu, consilierul județean Ilie Bîrzu, președintele Filialei Județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, și liderii minorităților naționale ale romilor și germanilor din Bacău.

Rosh Hashaná este, la evrei, o mare sărbătoare, iar în acest an a fost sărbătorită timp de două zile, 25 și 26 septembrie, dar cu începere din seara de 24 septembrie, cu cina festivă. Rosh Hashaná este ziua supranumită ziua de Cap al Anului (în ebraică „roș”= cap; „șana” = an). Salutul obișnuit al evreilor în această perioadă este „Șana Tova!” („Să ai un an bun!”). Data Anului Nou variază în fiecare an, deoarece calendarul evreiesc deși este lunisolar, cu 12 luni, schimbarea anului se produce toamna, în septembrie-octombrie. Membrii acestei comunități spun că tot timpul anului acționăm în virtutea rutinei, dar care trebuie întreruptă și să ne gândim dacă e bună sau nu calea pe care mergem, dacă ce a fost bun odată mai e și acum. Ei mai spun că o dată pe an trăim, astfel, „cu cap”, iar decizia luată de Rosh Hashaná va fi valabilă tot anul. Iată de ce în această zi nu trebuie să te mânii, pentru că așa va fi tot anul, iar de pe masa de sărbătoare nu lipsesc checul, apa minerală, fructele și coniacul, dar nici feliile tradiționale de măr și mierea.

Ritualul



Evenimentul a început, la Bacău, când trei tineri de la Talmud Torah (școală religioasă în lumea evreiească) – Emi, Alexandra și David – au aprins ritualic lumânările, după care au fost făcute câteva binecuvântări, timp în care afară suna șofarul (cornul ritualic).

Lucian-Dan Stanciu-Viziteu și Dănuț Voicu au salutat, apoi, evenimentul și pe toți participanții, iar președintele Filialei Cultul Eroilor Bacău i-a înmânat președintelui Comunității Evreilor, Brif Hainrich, placheta „30 de ani de la reînființarea Filialei Cultul Eroilor Bacău”, pentru colaborare și parteneriat.

Ceremonialul a continuat cu un kiduș (o sfințire recitată peste paharele pline cu vin). Kidușul a fost făcut de dr. Marcel Weisselberg, iar Brif Hainrich a explicat semnificația Rosh Hashaná. După care Corul de tineret „Shalom” al Comunității Evreiești, dirijat de Mariana Herman, a interpretat mai multe cântece specifice sărbătorii.

Brif Hainrich: „Sărbătoarea de Anul Nou este mai mult solemnă decât festivă – a spus președintele Comunității. Ea este denumită și Yom Hadin (Ziua Judecății), deoarece inaugurează o perioadă de zece zile (Aserei Yemet Teshuva), când se stabilește destinul pentru anul care începe. În această perioadă, prin rugăciune și fapte bune se poate influența spre bine decizia Autorității Divine. Sunetele puternice ale șofarului (corn de berbec) vor aminti caracterul solemn al sărbătorii și începerea celor zece zile de căință, Aseret Yemei Teșuva, perioadă care se încheie la Yom Kipur, când sentința pusă de Divinitate, la Rosh Hashaná, devine definitivă”.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri