22 mai 2024
Zona zeroCuvânt pentru sufletÎmpărăția lui Dumnezeu

Împărăția lui Dumnezeu

„Împărăția lui Dumnezeu se aseamănă cu…”. Este un fel de refren care revine de mai multe ori în Evanghelie și în special în capitolul 13 din Evanghelia lui Matei, capitol alcătuit în întregime din parabole.
Dar ce este această „împărăție a cerurilor”? Despre ce este vorba? Ce interes prezintă aceasta pentru noi?
Mă tem că pentru mulți oameni din zilele noastre (și poate că și pentru noi…) faptul de a auzi vorbindu-se despre cer sau despre ceruri provoacă o instinctivă și probabil inconștientă reacție de… indiferență absolută. Ca și cum nu s-ar vorbi despre nimic, sau despre ceva care nu ne privește și nu ne interesează în nici un fel. Știu însă clar că dacă s-ar vorbi despre bani, vacanțe, sănătate, politică… ar mai merge. Dar despre împărăția cerurilor?…
Realitatea concretă a lumii prezente și a vieții pământești (și cu toate contradicțiile sale), imposibilitatea de a vedea clar cu ochii noștri dincolo de moarte, adesea fac să apară în inima noastră, chiar dacă nu o spunem cu glas tare, mai mult decât un dubiu referitor la efectiva consistență și importanță a „împărăției cerurilor”, adică a realităților pe care Evanghelia le numește drept realități importante, ba chiar decisive, pentru realizarea noastră și pentru reușita vieții noastre.
În fond, totul depinde de curajul de a crede într-adevăr în învierea sa. Pentru că a vorbi despre împărăția cerurilor sau împărăția lui Dumnezeu, înseamnă a ne gândi că Dumnezeu ne cheamă să fim și noi ca Isus cel înviat. A vorbi despre împărăția cerurilor înseamnă a recunoaște că – dincolo de orice evidență imediată – totul, chiar și suferința și moartea, totul concură spre binele acelora care-l iubesc pe Dumnezeu.
Care sunt valorile care călăuzesc alegerile și hotărârile noastre? Cât valorează într-adevăr lucrurile cărora le acordăm o mare importanță? Să ne amintim că numai Dumnezeu este absolutul, fără de care nu există nimic valabil și sfânt. Să ne folosim cu înțelepciune de bunurile pământești, într-o continuă căutare a bunurilor cerești și veșnice.
Dacă Dumnezeu v-ar apărea la noapte în vis și v-ar spune să îi cereți un singur lucru, ce anume ați cere? Este împărăția lui Dumnezeu atât de importantă pentru dumneavoastră încât sunteți pregătiți să vindeți și să împărțiți tot ceea ce aveți pentru a o dobândi? Mai cerem noi împărăția lui Dumnezeu?

Pr. Richardo-Dominic Baciu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri