29 martie 2024
Interviu"Imi plac provocarile"

“Imi plac provocarile”

Interviu cu Costi Zarnescu, patronul firmei ECOSTRUCTURES BOIS SRL

– Sunteti om de afaceri cu o buna experienta in piata. Cum apreciati mediul economic in anul 2010?
– Din ce in ce mai greu. Am pornit foarte bine in 2008, cand mi-am mutat afacerea in Bacau. Piata era relaxata, preturile stimulative. Acum? Acum este foarte greu. A venit 2009 cu semnale de contractare, iar in 2010 este din ce in ce mai dificil. Sansa noastra, avantajul nostru este ca piata principala a societatii nu este in Romania ci in Franta.
– Concret, de ce si cum este mai greu acum?
– In primul rand, contextul general generat de criza (neincredere, reorientarea prioritatilor etc.), plus masurile luate de Guvern, care mai mult ne distrug, in loc sa ne stimuleze, sa ne sprijine. Nu sunt eu foarte ancorat in politica, insa nu s-a facut si nu se face nimic pentru sprijinirea productiei. Cele mai dure sunt masurile fiscale (plata TVA la emiterea facturii, recuperarea TVA, impozite peste impozite), la care se adauga concurenta cu produse de slaba calitate, iesite din circuitul fiscal, munca la negru.

De la turism la productie

– Stiu ca ati terminat Facultatea de franceza-romana, ati fost la catedra mai multi ani. Nu era mai bine in clasa, salariu-salariu, vacante…
– Mi-a placut si la catedra, a fost frumos si interesant, insa mie imi plac provocarile si cand s-a ivit oportunitatea de a face altceva, ceva nou, mai motivant din toate punctele de vedere, n-am ezitat si m-am apucat de treaba.
– Cand ati inchis usa la cancelarie?
– In 2001. Prima mea afacere a fost in turism. Aveam un site specializat si aduceam turisti in Romania, aveam contracte cu diferite agentii, pensiuni si practicam un turism ecologic. Majoritatea turistilor erau din Franta. Aveam o retea bine pusa la punct, pensiuni pe care le cunosteam si ma puteam baza pe ele ca pot raspunde cerintelor turistilor mei. Am mers foarte bine pana in 2004, am avut clienti foarte pretentiosi, cum e si normal, veneau dintr-o tara civilizata si, se stie, francezilor le place sa traiasca ecologic, iar noi le-am satisfacut gusturile si cerintele din contract. A fost o experienta extraordinara, dar a trebuit sa se incheie. A fost OK, insa nu doream sa ma plafonez, aveam ceva bani si…
– Sa nu spuneti ca ati luat-o iar de la capat?
– Ba da. Lucrand cu Franta, s-a ivit oportunitatea de a deschide o afacere cu lemn. Impreuna cu o ruda si niste prieteni, din 2005 sunt actionar la o societate care s-a ocupat mai intai cu intermedierea in domeniul lemnului, iar din 2006, impreuna cu un partener francez, ne ocupam de construirea de case de locuit din lemn, case ecologice.

Case dupa norme europene

– Ce au adus francezii, cu ce ati venit dumneavoastra in firma?
– Partenerul din Franta a venit cu tehnologia si normele care trebuie respectate in acest domeniu, norme care sunt impuse in Franta si respectate, dar mai ales cu rigoarea specifica europenilor din Vest si cu o parte financiara. Eu aduc relationalul local, clientii, partea comerciala apartine partii romane, noi ne ocupam si de relatia cu autoritatile locale, si am venit si cu bani. Este un parteneriat benefic pentru ambele parti. Actualii parteneri au venit la inceput in calitate de clienti, ne-am cunoscut mai bine si ne-am hotarat sa nu mai cumparam de la altii produse, deoarece se punea problema calitatii, aveam dese probleme de calitate cu furnizorii romani si am hotarat sa investim noi intr-o fabrica moderna. Partenerii nostri sunt extrem de rigurosi, seriosi, de cuvant, asta apreciez la ei. In calitate de clienti nu trebuie sa-i conving de avantajele caselor noastre, ei sunt dogma de informatii. Si mai avem o lupta cu ei: sa-i convingem ca suntem seriosi. Noi, romanii, cum va spuneam, avem o problema cu imaginea in Franta. Nu-i usor sa intri si sa te mentii pe o asemenea piata, insa ne descurcam. Avem un site cu toate produsele noastre, dimensiuni, preturi, facilitati. Avem o retea de dealeri in Franta, retea formata din oameni avizati care ne fac lobby, tin legatura cu clientii, cunosc piata, cunosc problemele ce ar putea aparea. In acest fel, stapanim segmentul pe care am intrat.
– Vorbeati de problemele de calitate care se iveau in derularea contractelor. Ce reclamau clientii din Franta?
– Atunci cand eram intermediari, cumparam case, casute, chioscuri de la diferiti producatori care puneau cantitatea inaintea calitatii, faceau rapid, dupa ureche, cu lemn de slaba calitate, cu defecte ascunse. Era timpul sa aratam ca putem face mult mai bine, conform normelor Uniunii Europene in domeniu – EUROCODE 5. Francezul da banii, insa vrea calitate, seriozitate si vreau sa va spun ca se pricep. De aceea partenerul francez este implicat suta la suta in problemele tehnice. Anul trecut, 70 la suta din productie am livrat-o la export, iar in 2010 toata productia am dat-o la export. De aceea spun ca pentru noi este foarte importanta imaginea tarii, imaginea constructorilor romani. De altfel, societatea noastra este membra APROCOR (Asociatia Fabricantilor Romani de Case pe Structura de Lemn) si avem obligatia de a respecta acest blazon.



Casa ecologica este casa viitorului

– Ce este o casa ecologica?
– O casa ecologica este construita in totalitate din lemn, evident in afara de fundatie. Sunt case de locuit, de 150-250 mp, pe care beneficiarii le primesc la cheie. Avem oferte insa si din gama Smart Kits, cu suprafete intre 50 si 140 mp. Avantajele sunt multiple, lemnul respira, regleaza umiditatea, inmagazineaza caldura, sunt avantaje la pret, dar si la timpul de executie, este mai usoara. O casa de lemn ecologica este o casa pentru cateva vieti, generatii. Sunt inca multe prejudecati la noi fata de casele din lemn. Noi incercam prin ceea ce facem sa le mai eliminam, prin a le arata avantajele pe termen lung, avantajele pe termen scurt, atat financiare, dar si cele privind calitatea vietii, confortul, sunt foarte bine izolate, de aici costuri reduse la intretinere, ele sunt cu 40 la suta mai mici fata de cele de la o casa din caramida, din beton. Mai este un avantaj, va spuneam mai inainte, timpul de construire. De la semnarea contractului pana la montaj si predarea la cheie trec doar trei luni. Acum, de exemplu, am livrat si montam o asemenea casa la Iasi. Este foarte frumoasa si am raspuns tuturor cerintelor clientului.
– Am vazut la sediul firmei o investitie serioasa, cladiri, utilaje, masini. Ati apelat la credite, la bancile din Romania?
– Nu. Am reusit sa ne descurcam prin forte proprii. Nu am luat niciun credit. Sa va dau un exemplu. Anul trecut am avut nevoie de un credit pentru nevoi curente, insa o banca la care am facut apel nu ne-a ajutat. Motivele au fost puerile, ba ca nu avem doi ani de la infiintare, ba ca ar trebui sa depunem garantii imobiliare, insa noi nu le aveam si nici nu le-am fi pus. Noi puteam garanta cu productia, aveam contracte incheiate, contracte ferme in derulare. Bancile vor garantii doar case. Pe ei nu-i intereseaza investitia, productia. Am ramas cu un gust amar, deoarece se tot vorbeste de sprijinirea micilor investitori, a productiei autohtone. Vorbe, doar vorbe, dupa cum am vazut.

Statul francez sprijina investitorii

– Domnule Zarnescu, cunoasteti piata franceza, cunoasteti modul lor de lucru, comportamentul statului, al bancilor. Care sunt asemanarile si deosebirile in acest domeniu?
– In primul rand, chiar daca si la ei este criza, se observa in piata, statul se implica foarte mult in economie, chiar daca pare paradoxal. Micii producatori, investitorii sunt sprijiniti prin diferite parghii economice, apoi bancile trateaza cu mare atentie pe cei care pornesc acum la drum, la prima afacere. Bancile acorda credite mult mai usor si ce este important, dobanzile sunt foarte avantajoase. Este un sprijin consistent in economia reala. Bancile sunt efectiv in concurenta si doresc sa te aiba client, de multe ori vine banca la tine. Si mai este un lucru in Franta. La creditele pentru achizitionarea de case ecologice, dobanzile sunt subventionate, la care se mai adauga alte avantaje pentru cei care cumpara asemenea case si folosesc energie alternativa. Este o subventionare de aproape 50 la suta, plus ca au tot felul de reduceri la impozite. La noi nimic, doar impozite si taxe cat mai mari.
– Firma este la Bijghir, in comuna Buhoci. Forta de munca de unde provine?
– Din Bacau si din sat. Sunt fosti lucratori la CPL, meseriasi buni. Nu suntem foarte multi, insa firma este in crestere, piata, speram, isi va da drumul si romanii vor invata sa aprecieze o casa ecologica, un lucru facut de calitate.
– Ce sfat i-ati da unei persoane care doreste sa-si deschida o afacere, indiferent de domeniu?
– Daca sta foarte bine cu nervii, cu psihicul, daca are ceva bani poate sa porneasca in aceasta aventura. Mediul de afaceri din Romania este extrem, extrem de stresant. Ii mai sfatuiesc sa cerceteze bine piata din zona, piata pe segmentul in care sa intre. Si, atentie la banci!
– Cat costa, domnule Zarnescu, o casa din lemn ecologica?
– Aveti voie sa dati preturi in ziar?
– N-am voie, dar sper ca managerul societatii sa faca o exceptie, in conditiile in care este vorba de case ecologice, de sanatatea omului, de reducerea consumului de resurse energetice clasice, de reducerea poluarii.
– O casa de 120 de mp poate ajunge la 40-50.000 de euro, fara TVA, de la fundatie pana la finisaje. Terenul, racordarea la utilitati si ce mai trebuie intr-o casa sunt treaba clientului.

Piata te tine mereu in alerta

– Eu ii intreb pe toti interlocutorii mei si nu scapati nici dumneavoastra, tot suntem in cautare de solutii: ce ar trebui sa faca Guvernul pentru a iesi din nenorocita asta de criza, daca nu putem iesi, macar sa-i atenuam efectele?
– Cred ca ar trebui stimultate investitiile in infrastructura si in constructii. Daca ar fi sa iau eu decizii, as pune accent pe investitii, de aici urmeaza dezvoltarea pe orizontala si pe verticala. La acestea as mai adauga stimularea exportului la anumite produse. Iar daca as putea sa deschid usa prim-ministrului i-as spune sa nu mareasca TVA si impozitul pe profit. Nu intru in amanunte. Cine lucreaza in economia reala stie de ce.
– Chiar si dupa 20 de ani, mediul economic privat este privit la noi ca un loc unde te imbogatesti rapid, conceptul de afacere este interpretat peiorativ. Sunteti un om bogat?
– Depinde cum privesti lucrurile. Eu nu sunt un om bogat, nici nu mi-am propus acest lucru. Cine isi propune doar sa se imbogateasca, sigur va rata afacerea. Am o stabilitate financiara care imi da linistea pentru a ma ocupa de afacere. Eu traiesc intens tot ceea ce fac si vreau sa fac bine. Daca vreti, eu sunt bogat prin viata spirituala, prin familie, am o familie minunata, o sotie care cunoaste mediul economic si ma ajuta, ma sprijina, am doi copii minunati si, de ce nu, multi prieteni. Ce poate sa-si doreasca mai mult un om la varsta mea? Eventual o alta provocare.
– Ce va caracterizeaza, care este dominanta vietii omului de afaceri Costi Zarnescu?
– Vointa, vointa si curajul de a face ceva, de a ma depasi mereu. Mi-e teama de plafonare, de aceea sunt mereu in alerta.

Gheorghe Baltatescu
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri