In municipiul Bacau, saptamâna trecuta, intr-o singura seara, doua femei au fost atacate de un tâlhar pe strada, in acelasi cartier. Una s-a ales mai mult cu sperietura pentru ca in geanta nu avea mare lucru, insa cealalta a ramas fara circa 2.000 de lei.

Se pare ca individul a pândit-o pe femeie când a scos banii de la un bancomat si in timp ce se indrepta pe strada Alecu Russo, inspre Scoala Ion Luca, pe o portiune de drum neiluminat, a sarit asupra ei si i-a smuls poseta.

Femeia doar ce-si scosese banii de concediu si a ramas fara ei. A inceput sa strige dupa ajutor, insa nimeni nu a putut sa o ajute. Politistii fac acum cercetari pentru depistarea suspectului. Oamenii care locuiesc in zona se plâng ca sunt unele locuri din cartier care nu sunt suficient de bine iluminate si astfel devin vulnerabili in fata raufacatorilor.

PUBLICITATE

Insa nu doar aici sunt probleme cu iluminatul stradal. Si pe strada Milcov, din cauza lucrarilor de reabilitare, artera a ramas fara lumina. Luni seara, de la sensul giratoriu de la Insula de Agremement si pâna capatul strazii doar doua becuri erau aprinse si astea in apropierea hypermarket-ului.

“Este un disconfort pentru ca oricând poti sa fii atacat de vreun infractor. Mai sunt locuri izolate unde mai bate lumina de la statiile Peco sau de la magazine, insa foarte putin”, spunea Maria, o bacauanca care locuieste in zona. Oficialii de la Primaria Bacau spun ca iluminatul a fost oprit aici pentru montarea noilor stâlpi, dar ca situatia se va remedia in scurt timp.

„In proportie de 80%, stâlpii au fost montati si, in prezent, se fac probe intrucât E.On a ajuns la concluzia ca ar trebui adoptata o noua solutie de alimentare cu energie electrica. Probabil ca in decembrie lucrarea va fi finalizata”, a declarat Ionut Tomescu, purtator de cuvânt la Primaria Bacau. De cealalta parte, de la E.ON am aflat ca, de fapt, iluminatul public este nealimentat intrucât in timpul lucrarilor un muncitor a taiat un cablu.

Reclamatii din mai multe zone ale orasului

Mai multi bacauani au sesizat si pe site-ul domnuleprimar.ro ca strazile pe care locuiesc nu mai au iluminat de ceva timp. Este vorba despre Bulevardul Unirii, nr. 2, intrarea din spate a blocurilor, unde becurile nu ar mai fi aprinse de patru luni, dar si pe aleea din spatele blocului 11A bara de pe strada Cornisa Bistrita.

„Nu mai lumineaza de mult timp trei stâlpi, unul dupa altul, noaptea fiind foarte intuneric. Mentionez ca in aceasta zona au fost sparte multe garaje noaptea, infractorii profitând de intuneric”, spune Marcel B. in sesizare. O bacauanca reclama aceeasi problema legata de lumina pe strada Carpati, de la Piata Sud pâna la iesirea catre Spitalul Judetean.

E.ON promite sa remedieze toate situatiile semnalate imediat ce intre societate si Primarie va fi semnat un contract de mentenanta a retelelor, ceea ce o chestiune de zile. La dispeceratul E.ON nu se stie nimic insa despre iluminatul deficitar din multe alte zone, precum Iosif Cocea sau 22 Decembrie, pur si simplu pentru ca nimeni nu a depus nici o reclamatie.

Cine ar trebui sa aiba grija de iluminatul public?

Iluminatul public din Bacau pare acum suspendat intre cei care ar trebui sa il gestioneze. Exista o lege care prevede ca serviciul de iluminat de pe strazi ar trebui sa treaca de la E.ON la autoritatile locale, dar marea majoritate a primariilor inca nu au facut acest pas, cum este si cazul Primariei Bacau.

„Din câte stim, 98% dintre primariile din tara inca nu au preluat iluminatul public. In primul rând, este vorba despre probleme birocratice, iar apoi este vorba despre angajarea banului public intr-o chestiune de mare anvergura.

Procesul de preluare este totusi in derulare, iar experti evaluatori independenti verifica in prezent, la solicitarea Primariei, inventarul de stâlpi, cabluri si celelalte instalatii pe care ar trebui sa le preia de la E.ON, fiindca asa cere legea. Iluminatul va trece la Primarie pe etape, iar in prima etapa va fi vorba despre cei 198 de stâlpi de pe strazile modernizate: Marasesti, Milcov, Republicii, Calea Moinesti, I.L.Caragiale”, a declarat Ionut Tomescu, purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau.

In acest moment, Primaria se afla in contract cu societatea comerciala Etwodirect, responsabila de schimbarea becurilor arse din oras. In privinta cablurilor, E.ON a depus la Primarie o oferta de preluare a serviciului de mentenanta, iar contractul va fi semnat, probabil, in urmatoarea saptamâna, dupa cum a declarat Ionut Tomescu, reprezentantul Primariei Bacau. (Ovidiu Pauliuc)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ