16 aprilie 2024
OpiniiEditorialIarna nemulțumirii mondiale

Iarna nemulțumirii mondiale

 Serile petrecute la gura sobei au rămas doar de poveste. Mulți dintre noi nici nu le-am prins, pentru că am apucat să gustăm din modul de viață zis modern, mult mai comod, lângă calorifere.

Dar, iarna este iar aproape și destulă lume se gândește din nou la jarul din sobă. Alții au și cumpărat lemnele, chiar dacă au și gaz metan în centralele de apartament.

După așa introducere, trebuie să recunosc: titlul acestui editorial mi-a fost inspirat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care avertizează liderii din întreaga lume cu privire la „riscul unei ierni a nemulțumirii mondiale”. De ce? Din cauza multiplelor crize care afectează omenirea: de la războiul din Ucraina, la încălzirea climei. Pe lângă acestea, o criză economică va adânci și mai tare nemulțumirea.

Criza economică e pe aproape, spune Antonio Guterres. Criza puterii de cumpărare se dezlănțuie, încrederea se spulberă, inegalitățile explodează, planeta noastră arde și cu toate acestea suntem blocați de o uriașă disfuncție mondială. Să nu ne facem iluzii! – a subliniat secretarul general. Suntem pe o mare agitată. Iar în deschiderea actualei Adunări Generale a ONU, Guterres a cerut statelor bogate să impoziteze profiturile obținute în sectorul combustibililor fosili, pentru a le răspândi către țările victime ale impactului schimbărilor climatice și către populațiile afectate de inflație.

Dar, am mai auzit una bună zilele acestea: înapoi în peșteri! În Italia, recolta de mere este dusă în peșteri, în spații special amenajate, la temperatură scăzută și constantă, pentru a nu se mai consuma energie electrică în celulele de refrigerare.

Însă, comunitatea internațională nu prea pare chiar pregătită sau dispusă să abordeze marile provocări ale epocii noastre, necesitatea imperioasă a momentului fiind o coaliție a lumii pe această temă. Guterres a făcut apel către toate economiile dezvoltate să impoziteze profiturile scandaloase ale companiilor producătoare de energii fosile și să redirecționeze banii în două moduri: către țările care suferă pierderi și pagube cauzate de criza climatică și către populațiile aflate în dificultate în fața creșterii de prețuri la alimente și energie.

Și nu sunt simple gânduri la gura sobei, ci reale nemulțumiri ale unei ierni mondiale.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri