”Iarba nebunilor” sau ”spânzul” (Helleborus Purpurascens) a fost declarată atracția principală a lunii aprilie, la Muzeul de Științele Naturii din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii ”Ion Borcea” din Bacău.

Pasionații de științele naturii sau simplii curioși sunt invitați, pe tot parcursul acestei luni, la Muzeul din Parcul Cancicov pentru a afla despre exponatul amintit, dar nu numai.

Potrivit specialiștilor de la instituția amintită, Spânzul sau ”iarba nebunilor” este o plantă originară din Europa Centrală, are mare rezistență la ger, iar florile pot apărea primăvara devreme, chiar de sub zăpadă.

PUBLICITATE

Planta, care crește în mănunchi, poate atinge până la 35 cm înălțime și poate fi observată în zonele de deal și munte, în fânețe, tufărișuri, în păduri sau la marginea acestora.

I se spune ”iarba nebunului”, probabil pentru că – ne explică specialiștii -, ”toate componentele spânzului sunt extrem de toxice, de la flori la rădăcină, planta păstrându-și toxicitatea și în stare uscată”. Cu toate acestea, spânzul, mai ales prin rădăcini și rizomi, este folosit în fitoterapie și ”poate avea proprietăți curative remarcabile dacă este administrat sub supraveghere medicală”, intoxicația cu spânz putând duce la anestezia sistemului nervos central.

În tradiţia populară românească, spânzul a fost utilizat ca plantă de leac de uz veterinar, dar poate fi cultivat și ca specie ornamentală.

Vizitatorii sunt așteptați la expozițiile Complexului, de marți până duminică inclusiv, între orele 8-16.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ