Biserica "Sf. Voievod Stefan cel Mare" din Bacau / foto Liviu Maftei

Sarbatoarea de astazi prin care Biserica Ortodoxa Româna il praznuieste pe cel care Occidentul l-a numit la vremea sa „atlet al lui Hristos”, reprezinta pentru bacauani un moment de mândrie si de recunostinta.

Sfântul Voievod Stefan cel Mare este prezent pe aceste meleaguri atât prin ctitoriile sale, printre care cele mai cunoscute sunt Curtea Domneasca din Bacau cu Biserica Precista si Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Borzesti, cât si prin noile edificii care ni-l amintesc pe vrednicul domnitor. Unul dintre acestea este biserica de la intrarea in Baza 95 Aeriana, lacas de cult ridicat de aviatorii bacauani in memoria colegilor mutati la “escadrila din Cer” si inchinat Sfântului Voievod Stefan cel Mare.

Parte componenta a centrului misionar cu acelasi nume, biserica realizata in stil musatin a prins contur din anul 2006 prin grija preotului militar Ioan Roncea, ajutat in ultima perioada de catre preotul coslujitor Andrei Ioan Antal. Recent, lânga biserica a fost ridicat un monument dedicat aviatorilor români, creat pe silueta unui avion supersonic MiG-21.

PUBLICITATE

Totodata, in aceasta perioada se desfasoara cea de-a III-a editie a Zilelor Betleemului Stefanian, eveniment dedicat voievodului Stefan cel Mare si Sfânt ce are loc la biserica multiseculara din Borzesti.

Acest proiect este desfasurat sub obladuirea Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, având ca parteneri asociatii culturale si unitati de invatamânt din municipiul Onesti si are ca scop afirmarea importantei Sfântului Voievod Stefan cel Mare in constiinta nationala.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ