– si in aceasta toamna, micii fermieri au fost nevoiti sa stea de paza pentru ca hotii sa nu le „culeaga” roadele de pe tarlalele cultivate – oamenii si-ar dori ca politistii sa fie ceva mai activi si sa patruleze pe câmpuri si noaptea

In acest an, nu doar seceta le-a adus pagube semnificative celor care isi câstiga traiul din agricultura. Si hotii au râvnit la culturile lor, iar fermierii s-au vazut oarecum neputinciosi in fata indivizilor care sunt gata sa-ti dea si-n cap numai sa-ti fure si putinul pe care-l ai. In comuna Buhoci, agricultorii au fost nevoiti si in acest an sa faca nopti albe pe tarlale pentru a-i tine pe infractori la distanta, insa nu au reusit intotdeauna.

„S-a furat si porumb si floarea-soarelui, tot ce se poate. Vin la furat cu carutele, cu masinile. Nu-i opreste nimeni, nu le este frica de nimeni. Ni se spune sa ne punem paza, dar noi avem loturi dispersate, nu sunt toate la un loc si nu-ti permiti câte un paznic pentru fiecare bucata de pamânt. Cel mai bine ar fi sa se puna camere de supraveghere in comuna ca sa poata fi identificati mai usor. Daca-i prinzi si-i dai la Politie spune ca prejudiciul este prea mic si scapa cu o amenda”, spunea Gabriel Bartic, agricultor din comuna Buhoci.

PUBLICITATE

Omul povesteste ca la floarea-soarelui hotii veneau pregatiti cu tot ce trebuie ca sa plece direct cu semintele, iar de pe o bucata de 25 de ari n-a mai cules nimic. „In ziua de azi, daca muncesti esti prost. Daca din putinul pe care-l avem mai fura si hotii, este clar ca nu mai ramânem cu nimic. Dupa ora 21.00 n-ar trebui sa mai circule carute pe drum, dar n-are cine sa le opreasca. Noi ingropam primavara banii in pamânt, dar nu mai stim ce scoatem. Am stat de paza, dar tot mi-au furat si porumb si lucerna. Ei n-au un petec de pamânt, dar au hambarele pline cu porumb. De unde?”, se intreaba si Costel Obrijan, un alt agricultor. Un vecin de tarla povesteste cum intr-o seara a prins cinci indivizi in lanul de porumb, pe care i-a dat pe mâna politistilor.

„Eram de paza si deodata am auzit cum sunt rupti stiuletii. Intrasera in mijloc si furau. Când am vazut ca sunt multi iar eu eram singur m-am retras si am sunat la politie. Echipajul a venit si i-a asteptat in capatul tarlalei, dar când sa iasa au observat masina si au fugit. Când au vazut ca vrem sa ducem caruta la postul de politie, trei dintre ei, un minor de 10 ani si doi adulti de 20 si 25 de ani, au iesit. Au furat atunci 800 de kg de porumb stiuleti, dar au distrus jumatate de hectar, paguba totala fiind de circa 2 tone”, spunea si Nicolae. Cei prinsi s-au ales cu dosar penal, mai putin copilul, dar asta nu-i impiedica sa iasa din nou „la treaba”.

Furturi de pe câmp au fost si la Saucesti, Lipova, Ungureni, Letea Veche, dar si in alte localitati. Oficialii politiei spun ca s-au luat masuri, dar cei pagubiti isi doresc o mai mare implicare din partea oamenilor in uniforma, dar si a autoritatilor locale. „A fost intocmit un plan de masuri pentru prevenirea furturilor produselor agricole de pe câmp si s-au desfasurat activitati de patrulare intercomunale”, a declarat insp. pr. Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Legislatia in Romania este facuta in favoarea hotilor nu pt cei care muncesc. Va intreb domnilor politisti si legiuitori ce ii puteti spune unui batran sau batrane uneori vaduvi care au strans leut cu leut sa plateasca lucrarile agricole iar la cules nu gaseste mai nimic pe tarla? O sa primesca raspuns de la parchet ” fapta nu prezinta interes public” pt ca prejudiciul e mic. Intreb cati batrani si nu numai au de suferit in urma actiunilor unor indivizi care stau toata vara la umbra si noaptea pe campurile altora profitand de neputinta? Din aceste motive in aceste zile tinerii sunt in strada legea e pentru hoti nu pt cei care muncesc. Incurajandu-se hotia si lenea dar mai putin munca.

LĂSAȚI UN MESAJ