Pentru trei familii din comuna Horgesti, sarbatorile de iarna nu vor mai fi atât de triste, iar in casele lor va fi caldura. Asta datorita Bisericii „Sf. Gheorghe” din Bacau, care a decis ca lemnele rezultate in urma dezafectarii fostului centru social sa fie donate nevoiasilor. Sâmbata dimineata, prima autoutilitara incarcata cu lemne s-a oprit la poarta Virginiei Raducan, din Horgesti. Femeia creste singura trei copii, pe Ancuta (18 ani), Adrian (14 ani) si Daniel (12 ani), dupa ce sotul i s-a prapadit de cancer, si traiesc in conditii greu de imaginat.

Invatata cu greul, i s-au umplut ochii de lacrimi, când a vazut ca cineva s-a gândit si la ei, acum, in prag de sarbatori. Locuinta in care stau este una saracacioasa, cu doar doua camarute, lipite pe jos cu lut. Prin grija bisericii, soba mare din metal va fi calda multe zile la rând, iar copiii vor putea zâmbi. „Le multumim din suflet si sa le dea Bunul Dumnezeu sanatate ca ne-au facut aceasta bucurie. Nu aveam lemne si ne incalzeam si noi cu plapume primite de pomana de la vecini. Acum o sa ne fie cald”, spunea Virginia (55 ani).

Pentru copii, preotul a trimis pachete cu hainute, jucarii, alimente si multe dulciuri, iar cel mai bucuros de darurile primite a fost Daniel, mezinul familiei, care uitase gustul ciocolatei. Din cele câteva sute de lei, din care ei trebuie sa traiasca o luna intreaga, nu-si permit sa cumpere si desert. Se multumesc cu o bucata de turta unsa cu gem, care de cele mai multe ori este toata masa pe o zi. Maturizat mult prea devreme, din cauza traiului greu, Daniel isi doreste cel mai mult un cal, ca sa aiba cu ce sa mearga la padure si sa aduca lemne de foc. Cineva din comuna i-a promis ca-i va cumpara unul, iar el nu mai poate de nerabdare. „Daca o sa am cal, o sa trec lacul cu sania, dupa ce ingheata, si ma duc la lemne”, ne-a marturisit baiatul. Din pacate nu are si dorinte legate de scoala, pe care a abandonat-o, asa ca sansele ca viata lui sa fie mai buna decât cea a parintilor sunt mici.

PUBLICITATE

La câteva ulite mai incolo, o alta familie se zbate in saracie. Patru copii, care au intre 2 si 9 ani, desculti si ciufuliti, isi primesc fericiti dulciurile si jucariile si se urca repede in patul pe care-l impart zi si noapte. Situatia lor este si mai dramatica, pentru ca locuinta in care stau alaturi de mama lor, tatal fiind plecat de doar câteva zile la munca in Italia, nici macar nu le apartine. Este a unei firme si se adapostesc acolo pentru ca nu au unde sta. „Noi speram sa faca sotul rost de bani si sa ne facem o casuta. Pâna atunci ne chinuim asa”, spunea mama Vasilica. Desi sunt saraci, copiii merg la scoala si la gradinita, iar mama are de gând sa le faca si un bradut. Vrea sa-i vada fericiti in ziua de Craciun, asa cum au fost si când au primit darurile de la parohie.

„La propunerea consiliului Parohiei „Sf. Gheorghe”, cu binecuvântarea IPS Parinte Arhiepiscop Ioachim, am hotarât sa trimitem acest material lemnos, rezultat in urma dezafectarii cladirii vechi a asezamântului social filantropic din parohia noastra, unor familii defavorizate din comuna Horgesti. Am luat legatura cu cei de la primarie, am primit dosare sociale si astfel avem nadejdea ca trei familii vor primi putina incalzire in aceasta perioada foarte rece.”

Constantin Gherasim – preot paroh Biserica „Sf. Gheorghe” Bacau

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Laudabila initiativa. Din pacate, nababii locali, asazisa elita politica si intelectuala din comuna, nu fac nimic. Astfel de cazuri mai sunt in comuna noastra..
    Comuna arata de parca a trecut prin razboi, drumuri nu, transport civilizat de persoane nu, apa nu, canalizare nu, scoli dotate decent nu, etc.
    Avem, in schimb, primari puscariasi, neaveniti care dorm in primarie, un primar caruia nu i pasa de nimic si nu se poate lauda cu nimic in cei doi ani de mandat ca interimar. Avem si iluminat solar intr-o comuna in care glodul este pana la genunchi, capuse pe la fel si fel de institutii, consilieri locali care nu stiu sa isi scrie corect numele, si politizare pe toate nivelurile. Nu ar strica ca DNA-ul sa mai treaca si pe la noi in comuna, ar avea material.

LĂSAȚI UN MESAJ