Colegiul Tehnologic „Gr. Cobalcescu” va fi gazda primei clase profesionale din judetul Bacau in domeniul prelucrarii lemnului

Municipiul Moinesti va avea cea mai moderna scoala profesionla din regiunea Moldova, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer. Compania investeste 280.000 de euro într-un proiect pilot care va fi pus în practica la Colegiul Tehnologic „Grigore Cobalcescu” si care va începe în aceasta toamna cu o clasa profesionala de 28 de elevi. Dan Banacu, director general Holzindustrie Schweighofer, vorbeste despre necesitatea de a investi în educatie.

Cum a pornit, domnule director general, acest proiect pilot si cum va fi investita suma de 280.000 de euro?

Credem foarte mult în importanta educatiei, pentru ca este piatra de temelie a fiecarui om si a fiecarei organizatii. În ultimul timp se vorbeste tot mai mult despre disparitia meseriilor si a interesului generatiei tinere pentru ele. Cred însa ca tinerii nu se mai îndrepta spre acestea, nu pentru ca nu le doresc, ci pentru ca nu sunt expusi experientei sau nu au avut experienta într-un spatiu echipat corespunzator, care sa usureze si sa faca munca mai placuta. De aceea, ne bucuram sa demaram acest proiect în colaborare cu Colegiul Tehnologic „Grigore Cobalcescu”, prin care sa sprijinim si sa specializam 28 de tineri electricieni si mecanici, în domeniul prelucrarii lemnului. Din aceasta toamna, colegiul va avea un laborator dotat cu echipamente ultramoderne, precum si un internat complet renovat, în care elevii sa poata avea tot confortul necesar odihnei si învatarii. În toti cei trei ani de studiu, elevii pot primi o bursa lunara de pâna la 700 de lei, acordata în functie de rezultatele la învatatura. Acesta este doar un proiect pilot pe care însa dorim sa îl dezvoltam ulterior la o scara larga. Speram ca în acest fel vom contribui la reasezarea meseriilor ca lucruri firesti, facute bine si cu pasiune.

Este evident ca programa scolara va fi conceputa, în cei trei ani de învatamânt, pentru meserii pe care dumneavoastra, industriasii din domeniu, le vedeti deficitare prin acoperirea cu forta de munca adusa la un anumit nivel de calificare. În ce meserii se vor putea pregati elevii în cei trei ani?

Dan Banacu, directorul general al Holzindustrie Schweighofer
Dan Banacu, directorul general al Holzindustrie Schweighofer
PUBLICITATE

Programa scolara este elaborata împreuna cu maistrii si electricienii care predau la Colegiul Tehnologic „Grigore Cobalcescu”. Aceasta prima clasa va forma 14 tineri în meseria de lacatus mecanic si alti 14 în cea de electrician de joasa tensiune. Pe lânga notiunile teoretice si practice pe care si le vor însusi, la finalizarea studiilor, absolventii vor primi un Certificat de competenta profesionala si un Certificat de absolvire a ciclului inferior liceal, care vor contribui la gasirea rapida a unui loc de munca.

Care va fi viitorul elevilor dupa absolvirea cursurilor acestei scoli profesionale, la ce usi vor avea dreptul sa bata cu diploma de absolvent în mâna? Vor semna contracte cu Holzindustrie Schweighofer sau vor putea lucra oriunde doresc?

Absolventii vor putea putea alege singuri provocarile profesionale pe care sa le accepte. Desigur ca, în limita locurilor disponibile, ne-am bucura sa îi avem colegi în Holzindustrie Schweighofer si sa se alature echipei noastre de profesionsti ca electricieni, lacatusi mecanici sau operatori.

Redeschiderea învatamântului profesional în domeniul prelucrarii lemnului este o noutate în judetul Bacau. Holzindustrie Schweighofer are însa o experienta mai veche în România ca partener al institutiilor de învatamânt. Cum sustine compania copiii care îsi doresc sa îsi dedice viitorul profesional industriei de prelucrare a lemnului?

Educatia este una dintre directiile în care credem si în care investim considerabil, pentru ca viitorul va fi construit de specialisti. Dincolo de sustinerea noii clase de la Colegiul Tehnic „Grigore Cobalcescu” din Moinesti, ne dedicam mediului academic. Formarea la nivel local a unor profesionisti în domeniul silviculturii trebuie sa constituie o prioritate, iar Holzindustrie Schweighofer este un sustinator al acestui obiectiv. Spre exemplu, laboratoarele de biometrie forestiera din Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava (1, 2) si Universitatii Transilvania din Brasov (1) au fost dotate, în ultimii ani, cu ajutorul companiei noastre, cu echipamente moderne în valoare totala de peste 74.000 de euro. Este important ca studentii sa beneficieze de o baza materiala de ultima generatie, pentru a realiza proiecte importante si inovatoare, ducând cercetarea în domeniul silvic si al ingineriei lemnului la urmatorul nivel.
Mai mult, oferim studentilor merituosi burse anuale, fiecare în valoare de 8.000 de lei, pentru sprijinirea activitatii lor academice. La Brasov este al doilea an când oferim burse studentilor. Daca în anul universitar 2014 – 2015 au fost oferite 7 burse, anul acesta am decis sa acordam 14 burse. Beneficiarii sunt studenti de la Facultatea de Ingineria Lemnului si de la Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere. La Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava – Facultatea de Silvicultura, în anul universitar 2016 – 2017 vom acorda pentru prima data sapte burse. Studentii sunt alesi în urma unui concurs cu probe teoretice si practice organizate de universitati. În program, studentii au ocazia sa viziteze fabricile moderne de prelucrare a lemnului ale companiei Holzindustrie Schweighofer.

Am lasat spre final o întrebare care, de fapt, ne statea pe buze de la început. Daca Holzindustrie Schweighofer are o fabrica si în Comanesti, de ce investeste într-o clasa profesionala din Moinesti, chiar daca cele doua orase sunt, cum se spune, gard în gard?

Peste 750 de meseriasi si profesionisti lucreaza în fabrica noastra de panel din Comanesti, majoritatea fiind parte a comunitatii locale de aici, din Comanesti. Suntem în continua dezvoltare si ne dorim sa atragem oameni calificati si pasionati din întreaga zona.

Dar, cine este Holzindustrie Schweighofer, domnule director general, si cât de prezenta este ea în România?

Compania noastra îsi are originile într-o afacere de familie austriaca, veche de peste 400 de ani, care a ajuns lider în industria de prelucrare a lemnului din Europa. Ne bucuram ca în România suntem cel mai mare investitor în acest domeniu, dupa 14 ani în care am alocat pentru dezvoltare peste 778 de milioane de euro. Suntem mândri sa avem 3.000 de angajati extrem de bine pregatiti, care lucreaza cu echipamente moderne în fabricile noastre din Sebes, Radauti, Siret, Comanesti si Reci, si ca am ajutat, indirect, alti peste 10.000 de oameni sa aiba locuri de munca generate de industriile conexe.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

14 COMENTARII

  • Nu defriseaza ei. Sunt alte firme care se ocupa de exploatare. Pentru intelesul tau, defrisarea inseamna schimbarea categoriei de folosinta a terenului. In plus firma asta importa peste jumatate din ceea ce prelucreaza si sub10% din ce se recolteaza anual in Romania. Dar normal, s-a gasit un tap ispasitor pentru toate relele pamanatului si e convenabil pentru toata lumea. Dar nu s-ar uita romanii in curtea lor, nu s-ar uita nimeni la bogatanii din sistemul romanesc. Daca e strain si daca stie sa conduca o afacere e vinovat pentru tot ce merge prost in tara asta. Extraordinar! Halal gandire!

 1. Un articol induiosator, generos, amplu, care atinge probleme sensibile si ne arata solutii de rezolvare…. mda, nu este rau ca investesc niste maruntis in invatamant, doar ca este o perdea groasa de fum pentru a masca actiunile de distrugere ale Holzindustrie Schweighofer.

  Oricum, suma respectiva este infinit mica fata de jaful practicat de Holzindustrie Schweighofer in padurile tarii. Acum trebuie spus ca evident, jaful nu se putea face decat cu sprijinul guvernului Romaniei corupt & autoritati locale, care au primit spagi ce nu le puteti nici macar imagina !

  Ceva vreme in urma a fost ceva zarva in presa despre cum procedeaza Holzindustrie Schweighofer in Romania, inabusite rapid de spagi puternice …Ati mai auzit ceva de atunci ?!

 2. Ar fi de bun augur daca respectivii elevi vor fi calificati pentru a exploata utilaje care sa lucreze in padurile Austriei. Numai ca , acolo, daca ai taiat UN SINGUR arbore fara aprobare , faci ani grei de puscarie !!

 3. Nu, nu e bine, să nu se mai facă nimic, să se prelucreze doar tastaturile, copiii să vâneze pokemoni toată ziua în loc sa învețe o meserie în condiții civilizate. Nu contează munca oamenilor și binele făcut peste tot, contează doar ce ați citit voi pe Facebook, deși nu ați călcat vreodată în Comănești.

  Nu contează că ce fac Schweighofer și Petrom în Moinești nu mai face nimeni în Moldova, doar în Ardeal se mai vede așa implicare!

  Mai bine să ne bucurăm pentru elevii care încep școala luni.

  • Nea Gica,acesti elevi la absolvire or sa ia calea vestului (asta in cel mai bun caz) daca nu,or sa caute pokemoni printre cioatele lasate de binevoitorii de la Holzindustrie.Pentru ca nu o sa mai fie nimic de prelucrat in Romania.Dar poftim,fiecare cu parerea lui.Sanatate!

   • E mare nevoie de meseriași bine pregătiți și în țară, așa să știți. La Brașov de trei ani de zile de când e Școala Profesională Germană practic toți absolvenții au fost angajați. Spre asta se tinde, e de admirat când face cineva ceva și în Moldova.

    Care cioate? Pădurea se regenerează. Verificați Inventarul Forestier Național, nu mai credeți toate manipulările aruncate pe Facebook.

 4. Se simt mândri ca au 3000 de angajați???? Sa le fie rușine ca ne-au tăiat pădurile și au furat o gramada de bani cu sprijinul autorităților!!! O perdea jegoasa de ochii lumii…ei au impresia ca au făcut numai bine tarii noastre prin investițiile făcute în fabricile lor…nenorociți…

 5. Este foarte bine ca cineva se mai implica in formarea meseriasilor. Tara asta nu mai ajunge nicaieri daca avem numai someri cu diploma de facultate sau daca exportam creierile inteligente in alte tari. Meseriasii sunt viitorul nostru si asta trebuie sa intelegem cu totii. Dincolo de activitatea de business si obiectivele lor financiare, toate can-canurile neprobate din presa si declaratiile populiste ale politicienilor care au interesele lor, firma asta se implica foarte mult in comunitatea locala si e un lucru de apreciat.

 6. Felicitari!!! O astfel de implicare e o investitie in viitorul copiilor si a scolii. Asadar in viitorul nostru. Daca si statul roman ar investi la fel de mult in scoli si in copii, sa stimuleze mai ales invatamantul profesional, ar fi tare bine. Nu imi aduc aminte cand statul a investit intr-un laborator sau clasa noua. Sunt altii care incep scoala fara banci corespunzatoare in clasa, nu au echipamente, fac practica pe instrumente vechi si fara niciun folos. Din pacate statul nu face nimic, dar din fericire sunt altii care compenseaza. Intr-o societate anormala totusi mai exista progres.

 7. E prea putin pe langa tot raul ce ne fac de ani de zile si se pare ca vor sa faca inca multi ani de acum incolo.Mai bine s-ar cara acasa si sa defriseze padurile Austriei daca li-se permite.

 8. Uite de aia murim noi romanii: de drumul lung si de grija altuia !!!
  Asta primavara am organizat o actiune de plantare a 5000 de arbori, la care am solicitat sprijinul celor de pe FB. Sa vina voluntari, sa plantam copaci… Dupa cati comenteaza si isi dau cu parerea, ma steptam sa nu avem arbori, cati voluntari vom avea… Stiti cati au raspuns chemarii ? Din cei care organizeaza proteste, injura, plang de mila padurilor romanesti ? 6, da 6 voluntari, din care 4 fete si 2 pusti de 14 ani !!!! Nimeni nu a avut timp (era sambata si duminica), toata lumea avea o gramada de treaba 🙂 Am anuntat cu o luna inainte, tocmai pentru a lasa timp pentru ca fiecare sa-si rezerve 3-4 ore sa participe la voluntarit…
  Mai mult… mi s-a spus ca sunt ceausist :)… daca pretind munca voluntara :)))

  La sfârşitul anului 1989 industria lemnului era organizată în întreprinderi şi combinate de prelucrare a lemnului complexe (integrate), cuprinzând două mari activităţi industriale:
  1. Industria de exploatare forestieră şi prelucrare primară a lemnului, care era organizată în aproximativ 31 de Întreprinderi Forestiere de Exploatare şi Prelucrare Primară a Lemnului. În
  cadrul acestor întreprinderi lucrau aproximativ 170.000 de muncitori, care recoltau şi prelucrau anual circa 19 – 21 milioane metri cubi buşteni !!!
  2. Industria mobilei era organizată în 47 Întreprinderi şi Combinate de prelucrare a lemnului, în care lucrau aproximativ 180.000 de muncitori. Majoritatea acestor combinate prelucrau cherestele, furnire, plăci aglomerate din lemn etc., până la produsul finit – mobila.
  La sfârşitul anilor 1988 – 1989 industria mobilei din România exporta aproximativ 70% din producţie şi ocupa locul 20 în lume (cu aproximativ 500 mil.$ pe an) între marii producători de mobilă.
  Exportul se efectua în mare parte în ţările URSS aproximativ 60% şi 40% în ţările Europei de vest şi pe alte continente.
  Principalii impotatori de mobilă românească în această perioadă au fost Germania – 31,7%, URSS – 19%, Franţa – 14,8%, Olanda – 5,9%, SUA – 5,9%, Marea Britanie – 4,7%, Ungaria – 2,9%, Austria – 2,7% etc.
  Primii trei importatori de mobilă românească, în anul 1989, erau RFG, URSS şi Franţa, cu aproape 65,5% din exportul de mobilă a României…….

  Am dat cateva date statistice pentru ca astazi, 2016, productia Romaniei in domeniu nu atinge 50 % din datele din 1989 !!!

  Ei…. si acum astept sa-mi spuneti ca Ceausescu era vandut austriecilor :))))
  Cele bune,

LĂSAȚI UN MESAJ