Cel mai mare producator de energie electrica din România, Hidroelectrica, mentine si in acest an pretul de pornire al licitatiei pentru vânzarea microhidrocentralei Caralita, construita pe Trotus, lânga localitatea Asau.

Acesta este de 3,7 milioane de lei, la care nu se aplica TVA, pentru ca vânzarea este considerata, conform legii, transfer de active. Licitatia a fost fixata pentru 23 mai. In perioada 23 – 26 mai sunt scoase la licitatie 14 asemenea microhidrocentrale in toata tara. Hidroelectrica continua incercarea de a vinde active invocând Strategia energetica a României in perioada 2007 – 2020.

Organizatorii au anuntat ca la licitatie vor fi admisi numai cei care vor mentine obiectul de activitate al microhidrocentralelor, vor respecta reglementarile specifice sectorului energetic, isi vor asuma, daca este cazul, programele de investitii pentru protectia mediului si vor prelua personalul de la aceste obiective.

Vânzatorul solicita accesul pe o perioada de cinci ani la aceste obiective, pentru a verifica respectarea clauzelor contractuale. Garantia ceruta cumparatorului este de 10% din pretul de pornire.

Deschiderea plicurilor cu oferte se va face, in cazul Caralita, pe 17 mai.
Microhidrocentrala Caralita este administrata de Sucursala Bistrita a Hidroelectrica, are o putere instalata de 1.000 kW (e-proiect 4.400 MW). Specialistii spun ca nu toate astfel de microhidrocentrale sunt rentabile, dar se câstiga foarte bine din bonusurile acordate de guvern pentru producatorii de energie regenerabila.

Oficialii Hidroelectrica precizau la celelalte licitatii lansate ca vânzarea microhidrocentralelor este impusa de costurile de operare si mentenanta semnificativ mai mari decât veniturile pe care le genereaza.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ