28 aprilie 2024
SportHandbal feminin: Costel Petrea: „Nu trebuie să ratăm acest moment favorabil”

Handbal feminin: Costel Petrea: „Nu trebuie să ratăm acest moment favorabil”

În timp ce la nivel de senioare, handbalul băcăuan feminin reprezentat de divizionara A Știința continuă să rătăcească fără țintă, la nivel de junioare, în schimb, echipele CSȘ-ului și CSM-ului par să fi găsit calea. Calea către performanță, dar și către un altfel de mâine. Bronzul național cucerit de junioarele 3 de la CSȘ Bacău duminică, la Brăila și locul 4 obținut junioarele 1 ale CSM Bacău la turneul final Valoare de la Cisnădie sunt exemplele de bază, dar și punctul de plecare. „Este păcat să nu fructificăm acest moment”, a declarat antrenorul CSM Bacău, Costel Petrea, care și-ar dori ca, din toamnă, Bacăul handbalistic să fie reprezentat în Divizia A de un mix Știința- CSM: „Avem nevoie unii de alții. Dacă nu facem ceva, cred că echipa de handbal feminin a Științei va dispărea. Pe de altă parte, dacă nu oferim o șansă junioarelor de la CSM, atunci vom pierde din nou ziua de mâine”.

-Domnule profesor, așa cum spuneați, e un moment bun pentru handbalul juvenil băcăuan.

-Este cu adevărat. Junioarele 3 de la CSȘ Bacău antrenate de Georgiana Vântu și Marius Căpușă au reușit o nouă prezență la turneul final, unde nu s-au mulțumit să facă act de prezență, ci au cucerit medalia de bronz. Cu trei săptămâni mai devreme, echipa de junioare 1 de la CSM Bacău pe care o pregătesc alături de Gabriela Manea și Adi Brezan a terminat pe locul 4 turneul final Valoare de la Cisnădie într-o companie selectă. Sunt rezultate dătătoare de speranțe.



– La Cisnădie v-ați bătut cu două centre de excelență.

-Plus un centru olimpic. Și, chiar dacă majoritatea fetelor sunt mai mici de vârstă, am ținut bine pasul. O dovedesc rezultatele, premiile individuale, dar, în special aprecierile oamenilor din handbal. Gheorghe Tadici, ca să dau un singur exemplu, a ținut să ne felicite după partida cu Baia Mare. Echipa noastră a fost o surpriză plăcută pentru toată lumea prezentă la Cisnădie. Și dacă am amintit de echipă, trebuie spus că la noi chiar a fost o muncă în echipă, la care și-au adus contirbuția nu doar fetele și noi, antrenorii, ci și conducerea clubului, părinții jucătoarelor, precum și persoane care ne-au ajutat din postura de voluntari, așa cum a făcut-o Claudiu Mărășteanu.

-Ce înseamnă acest moment bun al handbalului juvenil băcăuan sau, și mai bine spus, ce ar trebui să însemne?

-Înseamnă foarte mult, fără doar și poate. Și, dacă ne dorim ceva de la viitor, ar trebui să însemne și mai mult. Să mă explic: rezultatele obținute de CSȘ Bacău și de CSM arată că, la baza piramidei, lucrurile funcționează. Avem o colaborare bună cu CSȘ-ul- vara trecută ne-au dat, dacă nu greșesc, opt junioare 2- și este clar că, dacă vrem ca lucrurile să funcționeze la toate nivelurile, trebuie să privim și spre vârful piramidei. Vârful piramidei îl reprezintă Știința Bacău, unul dintre cele mai glorioase nume din handbalul feminin românesc. Situația divizionarei A de handbal feminin Știința este, de ani buni, una precară- o știm cu toții, nu e niciun secret- și asta din cauza problemelor financiare care afectează clubul. Aici tebuie să mișcăm lucrurile dacă vrem să salvăm acest nume glorios și dacă, în același timp, vrem să oferim o șansă junioarelor care vin din urmă, începând cu junioarele 1 de la CSM Bacău. E important ca binomul Știința- CSM să intre într-o etapă de funcționare comună.

-Bun, și ce s-ar putea face?

-Ideal ar fi ca, la nivel de Divizia A, Știința și CSM să fie un tot unitar. Nu știu care ar fi calea legală- am înțeles că Federația nu acceptă un protocol de acest gen, ci doar fuziunile- dar trebuie făcut ceva. O spun din postura unui om care suferă pentru Știința. În 1974, când am venit în Bacău, am venit la Știința, ca jucător, iar ulterior, am activat ani în șir ca antrenor la acest club. Făcând o paranteză, mai sunt și acum în Divizia A handbaliști crescuți de mine încă din clasa a patra: Cristi Ghiță, Ștefan Grigoraș și Alex Tărîță. Oricum, dacă nu se va face ceva acum, ratăm, așa cum am mai spus, un moment favorabil. Și nu am avea voie să-l ratăm.

-Din câte am înțeles, chiar și în cazul în care nu va găsi- din punct de vedere juridic, mai ales- un modus vivendi cu Știința, CSM Bacău tot va ajunge în ediția 2022-2023 în Divizia A de handbal feminin.

-Acesta este proiectul pe care l-am conceput cu conducerea clubului. Trebuie să facem pasul mai sus, astfel încât junioarele noastre 1 să poată crește competițional și, implicit valoric. Sigur, că ele trebuie să crească pe lângă un nucleu de jucătoare coapte, cu maturitatea și potențialul cerut de Divizia A. Eu, personal, continui să sper că vom reuși să unim aceste două componente, Știința- un brand de succes și CSM Bacău- un club cu potențial pentru a reda handbalului feminin băcăuan măcar o parte din strălucirea de altă dată. Știu că nu e ușor, știu că va fi nevoie de timp, dar totul este urnim într-un fel sau într-altul lucrurile. Iar ca mine gândesc majoritatea celor care iubesc handbalul băcăuan, sunt convins.

Mâine, o nouă ediție a Cupei „Laurica Lunca”

Miercuri, 1 iunie, între orele 11 și 14.00, Sala Sporturilor din Bacău va fi gazda unei noi ediții a Cupei „Laurica Lunca” la handbal feminin. Închinată memoriei celei care a câștigat, din postura de căpitan, Cupa Cupelor cu Știința Bacău în 1989, manifestarea va reuni echipe de diferite vârste reprezentând AS Piatra Neamț, LPS Suceava, CSȘ Bacău, CSM Bacău și Știința. Ca de obicei, nu se va ține scorul, câștigători fiind toți participanții, în numele handbalului. Se vor oferi diplome de participare, cupe și dulciuri, festivitatea de premiere fiind precedată de un joc de 30 de minute între divizionara A Știința și junioarele 1 de la CSM Bacău. „Nu putem să ne amintim de Laurica Lunca fără să-i legăm numele de handbal, de Bacău și de Sala Sporturilor. Iar bucuria cea mai mare este că această competiție pe care o ținem anual a fost menționată, la loc de cinste, într-o carte dedicată handbalului din Valencia”, a declarat organizatoarea manifestării, Gabriela Manea, care a fost coechipieră cu Laurica Lunca și la Știința Bacău, și la Valencia.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri