Elevii bacauani vor putea ajunge si ei, de la jumatatea lunii septembrie, in fiecare zi la scoala gratuit. O veste pe care eu, unul dintre cei care nu mai au copii de vârsta scolara, o primesc cu bucurie. Mult sau putin (dar pentru destula lume nu neglijabil), costul unui abonament pe autobuz inseamna ceva in bugetul familiei. Aflu insa ca in Bacau societatea Transport Public si Primaria vor suporta aceste costuri.

Sa tot vii la scoala! Asa a gândit si Guvernul – citesc pe stirile de presa – iar acum toti elevii navetisti circula gratuit. Executivul sprijina initiativa, principalul motiv invocat fiind chiar combaterea abandonului scolar, care in toata tara se spune ca ar fi ajuns la cifre importante. Oricum – se mai spune – peste 160.000 de elevi navetisti erau afectati de costul abonamentului.

Statul a decontat, pâna acum, doar 25% din costul real al abonamentului pentru naveta. Iar abandonul scolar din cauze pecuniare ar fi crescut, numai in ultimul an, cu 19%. Romania s-a angajat, prin Strategia Europa 2020, sa reduca aceasta cifra la 11,3%. Guvernul a fost astfel nevoit sa abroge art. 15 din OUG nr. 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare, pentru a nu discrimina unul din cinci elevi navetisti care era obligat sa renunte la studii din cauza saraciei.

Ca unul „neafectat” direct de aceasta masura benefica, ma gândesc insa daca transportul gratuit al elevilor spre scoala ar putea dezafecta si blocajul in trafic pe unele strazi din fata scolilor bacauane, unde dimineata mai ales, dar si la prânz, nu mai incapi de masinile care vin cu plozii la scoala pâna la scara sau vin sa-i recupereze de acolo.

De parca s-ar fi desfiintat mersul pe jos!
La oras, totusi, mai e cum mai e. Ce sa mai zica, insa, bietii copii din catunele izolate, care strabat zilnic kilometri intregi pâna la scoala, iar unii o fac neconditionat. Acolo bucurie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ