29 noiembrie 2023
Advertorial politicGuvernul vrea să pună pe lista de priorități autostrada Brașov - Bacău...

Guvernul vrea să pună pe lista de priorități autostrada Brașov – Bacău pentru a o finanța cu bani europeni din exercițiul 2021-2027

La intervenția noastră, a parlamentarilor PNL de Bacău, Guvernul Orban este pe cale de a inversa prioritatea autostrăzilor cerute de Moldova, în sensul de a face tronsonul Bacău – Brașov să devină prioritatea numărul 1 și să intre în programul de investiții UE în perioada 2021-2027 în Programul European de Transport (POT).

Săptămâna viitoare, împreună cu ministrul Fechet, vom discuta cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul transporturilor Lucian Bode pentru modificarea Masterplanul pe Tranport (MPGT) aprobat, astfel încât autostrada Bacău – Brașov să devină realitate până în 2027. Această nouă strategie a Guvernului României urmează a fi prezentată Comisiei Europene imediat după instalarea noului guvern, adică după 1 ianuarie 2021.

În această situație se află coridorul Bacău -Brașov/A13 care în acest moment este pe TEN-T Comprehesive (coridor secundar) și care se dorește a fi transformat într-un coridor TEN-T CORE (coridor principal), iar Târgu Mureş -Târgu Neamț să fie transformat din TEN-T CORE (coridor principal) în TEN-T Comprehesive (coridor secundar).Traseul şi legăturile sale cu reţeaua existentă sunt prezentate în figura de mai jos. Aceasta arată cum acest segment conectează coridorul Bucureşti-Braşov via Ploieşti cu zona de nord-est a ţării – axa Bacău-Iași –  legând România de Republica Moldova, adăugând prin urmare valoare adăugată la nivel european.

Fermierii din stânga Siretului trebuie sprijiniți pentru a oferi băcăuanilor legume proaspete

Săptămâna trecută, la invitația senatorului Daniel Fenechiu, a fost prezent în județul Bacău ministrul agriculturii Adrian Oros.

• Sistemul de irigații din bazinul Siretului trebuie să devină o realitate

O primă întâlnire a avut loc la Podu Turcului, unde ministrul Oros s-a întâlnit cu marii cultivatori, unul dintre elementele importante de discuție fiind atât asigurarea și plata subvențiilor, cât, mai ales, prezentarea obiectivelor Guvernului Orban și prezentarea oportunităților de finanțare europeană prin programul 2021-2027, fondurile de investiții contribuind la dezvoltarea infrastructurii de irigații din bazinul Siretului, senatorul de Bacău, Daniel Fenechiu subliniind că „este necesară finanțarea infrastructurii de irigații pe valea Siretului din Fondul de redresare și reziliență, un fond de 6,5 miliarde euro. Investițiile în sistemul de irigații, în depozite moderne și în unități de procesare, pot contribui la crearea de locuri de muncă în toată zona Siretului.”

• Fermierii din stânga Siretului trebuie sprijiniți pentru a oferi băcăuanilor legume proaspete

Guvernul PNL, Ministerul Agriculturii va pune la punct o rețea națională de colectare a produselor agricole, rețea care trebuie să fie alimentată de către producătorii de legume și fructe din zona Siretului și care – prin depozitele care trebuie să devină funcționale – pot asigura bacăuanilor legume și fructe pe tot parcursul anului. Discuțiile cu fermierii din Pâncești și cu reprezentanții Asociației Pomicole Itești, ne-au determinat să cerem ministrului Agriculturii să aibă în vedere alocarea banilor din programul de 750 de milioane euro gestionat de către MADR pentru construcția unui depozit de legume – fructe, capabil să asigure băcăuanilor legume și fructe pe tot parcursul anului.

„Cumpărăm de la oameni pe care îi cunoaștem, pe care îi susținem, folosim produse locale, ne mândrim cu ceea ce se produce în zona noastră. Antreprenorul local simte cel mai bine pulsul comunității. El știe care este nivelul de trai al oamenilor, care este puterea lor de cumpărare, simte declinul sau creșterea economică din zonă. Înțelege cel mai bine nevoile societății în care își desfășoară activitatea.Din acest motiv, consider că vocea antreprenorilor locali trebuie auzită!”, a declarat senatorul de Bacău Daniel Fenechiu.

Toate localitățile băcăuane trebuie să să beneficieze de apă, canalizare și gaz

A fi european înseamnă să ai în casă apă, canalizare și gaz

Voi iniția urgent procedurile pentru depunerea de proiecte pentru introducerea gazului în toate localitățile din județul Bacău, în special în localitățile din partea stângă a Siretului, a mai spus senatorul Daniel Fenechiu, prin accesarea programului Guvernului PNL și susținut de fonduri europene și guvernamentale  prin Ordonanța Guvernului României 128 din 31 iulie 2020 prin care sunt alocate 800 milioane euro, la care se adaugă 235 milioane euro prin POIM gestionat de către Ministerul Fondurilor Europene.

„Alimentarea cu apă, introducerea rețelei de canalizare și dezvoltarea rețelelor de gaz reprezintă cea mai mare prioritate pentru mine ca senator de Bacău. În ultimii patru ani, am fost în fiecare localitate din județul Bacău și am constatat că multe localități, în special cele care au primari PNL, au fost pur și simplu pedepsite de către PSD, oamenii confruntându-se cu lipsa apei curente, a canalizării sau a gazului. Mai mult, localitățile din stânga Siretului trebuie sprijinite cu fonduri pentru ca viața oamenilor să fie una care să beneficieze de condiții europene de trai”, a opinat senatorul de Bacău, Daniel Fenechiu.

La începutul acestei luni, senatorul Fenechiu a avut o discuție cu ministrul secretar de stat Cătălin Iapă de la Ministerul Dezvoltării, a arătat că acest minister a semnat un memorandum prin care se va face o supracontractare de 2,4 miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor din lista de rezervă de pe axele 4, 3, 10 şi 13.

Reamintim că Guvernul Orban a lansat în 2020 un program pilot finanţat din fonduri europene, prin care se dorește extinderea reţelelor de gaz din România. Obiectivul programului a fost conectarea satului românesc la gazul românesc extras din Marea Neagră, resursă de gaz care este o comoară, care mai devreme sau mai târziu va trebui extrasă, însă pentru a ajunge să fie folosite trebuie să extinse şi aceste reţele de gaze de distribuţie.

Publicat de SC DEȘTEPTAREA SA, la comanda PNL, cod AEP 11200025

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri