16 aprilie 2024
ActualitateGrupele rare sunt deficitare / Sângele, niciodata de ajuns

Grupele rare sunt deficitare / Sângele, niciodata de ajuns

* Centrul de Transfuzie are nevoie de cât mai multi donatori * Nou-nascutii prematur necesita sânge dintr-o grupa rara * Donarea inseamna si o stare de sanatate mai buna

Fata de perioada anterioara, si ne referim la lunile de vara, numarul donatorilor de sânge a crescut de la o medie lunara de 600 persoane la 700-800. Dar, chiar daca, odata cu venirea toamnei, situatia, din acest punct de vedere, s-a imbunatatit, in continuare, Centrul Judetean de Transfuzie Sanguina (CJTS) Bacau nu dispune de o cantitate suficienta de sânge, care sa-i garanteze satisfacerea cererii maxime.

“A fost mai rau vara, intr-adevar, dar nici acum nu putem spune ca avem o cantitate care sa ne dea siguranta ca este de ajuns, mai ales, la grupele rare de sânge”.



De exemplu, putine persoane au zero negativ, de aceea si colecta din aceasta grupa este foarte mica. Cerinta este mare raportat la cantitatea de sânge recoltata. Nu vom avea niciodata trei unitati. Dar noi incercam sa facem tot posibilul.

Când a fost vorba despre o urgenta, am chemat si de acasa donatorii fidelizati care au aceasta grupa”, ne-a declarat dr.Adriana Ghinda, directorul CJTS Bacau. De un numar mult mai mare de astfel de donatori este nevoie cu atât mai mult cu cât si pentru nou-nascutii prematur, care necesita transfuzie de sânge, este indicata grupa zero negativ.

Pentru a satisface solicitarile de la sectiile de neonatologie (nou-nascuti), conducerea centrului a decis cu mai mult timp in urma sa asigure pungi pediatrice de sânge. Acestea sunt mai mici decât cele obisnuite, pentru adulti, astfel ca dintr-o punga recoltata (400 ml) pentru acestia se obtin 3-4 din cele pediatrice.

Efortul centrului este foarte mare, mai ales din punct de vedere financiar, pungile pediatrice fiind mult mai scumpe decât cele obisnuite. Deocamdata, achizitionarea lor este facuta din veniturile proprii, ale unitatii medicale. Pentru ca sunt foarte costisitoare, nu sunt asigurate de catre Institutul National de Hematologie. Totusi, in urma demersurilor conducerii CJTS Bacau si ale altor câteva centre din tara, putinele care fac pungi pediatrice de sânge, institutul va organiza licitatie pentru achizitionarea acestora si furnizarea lor, de anul viitor.

“Am trait un sentiment extraordinar!”

Decizia conducerii institutului este de apreciat, dar si mai laudabil este gestul celor care vin constant sa doneze sânge la CJTS Bacau. Cei mai multi nu o fac din considerente financiare. “Aveam 34 de ani când m-am decis sa vin si eu sa donez sânge. M-am gândit ca printr-un efort mic din partea mea pot sa fac o fapta buna: sa salvez o viata. Sunt sase ani de atunci. Am devenit un donator fidel si voi fi atâta timp cât sanatatea si vârsta imi vor permite. Ar fi bine sa vina cât mai multi sa doneze. Nu ar trebui sa se teama de nimic. Eu, dupa fiecare donare, ma simt mult mai bine”, ne-a spus I.M. Si Alexandru Panaite, in vârsta de 27 ani, este donator fidel.

A inceput sa doneze sânge pe când era licean. Atunci, tatal unui coleg de clasa a avut nevoie de transfuzie de sânge pentru a fi salvat de la moarte. “Toti baietii din clasa ne-am mobilizat si am mers sa donam sânge, isi aminteste Alexandru Panaite. Pe moment, am avut frica, dar dupa ce am donat am trait un sentiment extraordinar, când am realizat ca am contribuit si eu la salvarea tatalui colegului meu. De atunci am devenit donator constant si voi fi in continuare, cât va fi posibil.”

Beneficii si pentru propria sanatate

Cele mai multe persoane care doneaza sânge fac acest gest nobil doar pentru a salva o viata. Dar nu este lipsit de importanta sa spunem ca donatorii au si drepturi. O data pe an au dreptul la un set complet de analize. Chiar si cei noi, daca solicita, pot obtine buletinul de analize, referitor la hepatita A, B si C, la HIV/SIDA si altele. Apoi, beneficiaza, la fiecare donare, de sapte tichete de masa pentru achizitionarea alimentelor.

Cei angajati primesc o zi libera de la serviciu, platita, iar elevii si studentii beneficiaza de scutirea de la cursuri. Pentru fiecare donare, donatorii au dreptul la reducerea cu 50 la suta a abonamentului pe mijloacele de transport in comun, pe o linie, timp de o luna. Acest beneficiu, care nu este deloc de neglijat, il au atât donatorii care locuiesc in Bacau, cât si cei care isi au domiciliul in alt oras unde este transport in comun.

Primesc abonamentul subventionat 50 la suta din pret, pe baza listelor pe care lunar conducerea CJTS Bacau le trimite la primarii. Totodata, cei care isi au domiciliul in alta localitate decât cea unde se afla centrul de transfuzie sanguina au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-intors. Persoana care doneaza are beneficii si pentru sanatatea ei. Prin donare, se produce o reinnoire a elementelor sanguine, cele vechi fiind inlocuite cu altele, tinere, astfel ca donatorii se simt mult mai bine dupa ce li se recolteaza sânge.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri