19 aprilie 2024
ActualitateGripa aviară a închis târgul duminical din curtea Vivariului

Gripa aviară a închis târgul duminical din curtea Vivariului

Crescătorii de păsări de curte sau de apartament, dar și cei de animale domestice și de pești de acvariu, găsesc, de săptămâna trecută, poarta curții de la Vivariul din Bacău închisă. În curte se organiza, duminică de duminică, târgul pentru vânzarea de asemenea animale. Măsura a fost luată de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău, din 2 noiembrie, pe o perioadă nedeterminată. Motivul invocat este „semnalarea influenței aviare înalt patogenă, subtipul H5 – GRIPĂ AVIARĂ”.

„Este restricție datorită gripei aviare constatate în vecinătatea de sud a României, în Bulgaria – ne-a explicat purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău, dr. Florin Baltă. Sunt restricții privind regruparea păsărilor din captivitate în expoziții, în târguri etc. Avem o evoluție atipică a unor boli la animale. Acum s-a făcut prezentă și Scrapia, semnalizată deja prin Timișoara și chiar Harghita. Se iau măsuri pentru limitarea efectelor”.

Măsura îi nemulțumește profund pe crescătorii de animale. „De ce să fie închis târgul – ne-a declarat unul dintre ei – dacă în România nu a apărut niciun focar de gripă aviară. Păsările migratoare au trecut de mult spre țările calde, deci pericolul acum la noi este foarte mic sau inexistent”. În curtea de la Vivariu se comercializau și cereale pentru păsări, dar și iepuri, câini, pisici și alte animale domestice.



OMS cere măsuri de biosecuritate sporite

Virusul gripei aviare a fost descoperit la o fermă de lângă Plovdiv (Bulgaria). Acolo toate păsările au fost eutanasiate și s-a instituit o zonă de protecție de zece kilometri în jurul focarului. Au fost introduse, de asemenea, restricții la comercializarea și transportul păsărilor domestice și sălbatice și a ouălor.

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OMS) a solicitat celor 180 de state membre, printre care și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

România s-a confruntat în ultimii ani cu mai multe alerte de gripă aviară, dar niciuna de amploarea crizei din anul 2005, când a fost epidemie în țara noastră, iar zeci de mii de păsări au fost sacrificate. În zona Bacău se află și unul dintre cei mai mari crescători de păsări, Avicola, din Grupul Agricola. Președintele Grupului, Grigore Horoi, ne-a confirmat însă că pentru crescătorii de păsări de asemenea talie nu s-au impus măsuri speciale.

Ne pândește și Pesta Oilor

Florin Baltă atrage atenția că acum se observă și o nouă complicare epidemiologică în diverse zone din țară cu Scrapia la ovine. „Lucrez și la o campanie națională de prevenire a introducerii în țară a Pestei Rumegătoarelor Mici – a precizat medicul de la DSVSA. Am elaborat un poster informativ care va fi mediatizat curând de Agenția Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) la nivel național. E o evoluție atipică, agresivă epidemiologic, cel puțin ciudată în accepțiunea mea”. Cazuri de asemenea pestă au fost semnalate și în Sibiu și Mureș.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri