SONY DSC

O tânara insarcinata, inchisa in Penitenciarul Bacau, a depus recent o solicitare la instanta sa i se intrerupa pedeapsa pentru ca urmeaza sa devina mama.

Este dreptul ei sa ceara acest lucru si sa aduca pe lume un copil departe de sistemul inchis cu gratii. O gravida ajunsa in inchisoare este luata imediat in evidenta de catre un medic, iar cu 30 de zile inainte de data probabila a nasterii este internata într-un compartiment de specialitate al unui penitenciar-spital.

„Femeile condamnate, care sunt însarcinate, beneficiaza de asistenta medicala prenatala si postnatala, luându-se masuri ca nasterea sa aiba loc în afara penitenciarului, într-o institutie medicala specializata”, explica insp. Madalina Matasaru, purtator de cuvânt la Penitenciarul Bacau.

PUBLICITATE

An de an, institutia de detentie din Bacau are intre cinci si sapte femei care ajung in inchisoare in perioada sarcinii. Conform Codului de procedura penala, când o condamnata este gravida sau are un copil mai mic de un an poate face cerere de întrerupere a executarii pedepsei închisorii, instanta fiind cea care decide perioada de libertate.

Copilul poate fi ingrijit pâna la vârsta de un an

Daca in mod exceptional mama nu este pusa in libertate pentru a-si ingriji copilul, atunci ea poate solicita sa-l creasca in spatele gratiilor, fiind penitenciare care au spatii speciale pentru astfel de situatii, insa aceste cazuri sunt foarte rare.

Dupa vârsta de un an micutul se desparte de mama. „La împlinirea vârstei de un an sau anterior, copilul poate fi dat în îngrijire, cu acordul mamei, familiei sau persoanei indicate de aceasta. În cazul în care copilul nu poate fi dat în îngrijire, acesta este încredintat, potrivit legii, unei institutii specializate, înstiintându-se, în acest sens, autoritatile competente pentru protectia copilului”, mai spune insp. Matasaru.

In judetul Bacau, in urma cu patru ani a fost preluat ultimul copil dintr-un penitenciar. „A fost vorba despre un copil preluat de la un penitenciar din Bucuresti. Mama l-a nascut in Capitala, dar avea domiciliul in Bacau si de aceea si copilul a ajuns tot aici”, ne-a spus Marian Vatamanescu, purtator de cuvânt la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ