Din acest an, amenzile au prioritate in fata impozitelor locale, iar masura urmareste realizarea unui procent mai ridicat la incasarea sanctiunilor, care de cele mai multe ori erau ignorate de cei care le primeau. Dar o amenda neplatita te poate trimite si la munca in folosul comunitatii, daca nu ai venituri.

Institutiile care aplica sanctiuni, dar si primariile care ar trebuie sa le incaseze pot cere in instanta transformarea acestora in ore de munca pentru comunitatea din care contravenientul face parte, iar paginile de internet ale judecatoriilor din judetul Bacau sunt pline cu astfel de solicitari. Anul trecut, judecatorii din Moinesti, de exemplu, au transformat câteva zeci de sanctiuni in ore de munca, iar majoritatea cererilor au venit de la Primaria Magiresti.

Potrivit portalului, un barbat din localitate nu si-a platit o amenda de 25 de lei, incasata in 2006, si a fost obligat sa munceasca 50 de ore pe raza comunei, in vreme ce alt satean a primit 19 ore pentru 120 de lei.

„Oamenii vin la munca. Li se face instructajul, se stabileste un program si sunt monitorizati. Presteaza activitati de curatenie, de deszapezire, in functie de anotimp. De regula, vorbim de persoane care au cel mult studii profesionale. N-am avut cazuri de persoane cu studii superioare”, ne-a declarat Iulia Bucurel, secretarul Primariei Magiresti. La Judecatoria Onesti, zeci de dosare au venit din partea Primariei Oituz.

Aici, un localnic care avea trei sanctiuni neachitate, in valoare de aproape 1.100 de lei, a fost trimis sa presteze 40 de ore in folosul comunitatii, iar altul cu un debit de circa 2.000 de lei a primit 80 de ore. Datornicii sunt persoane care nu au venituri, dar care respecta decizia instantei. „Nu am avut situatii in care sa nu se prezinte la munca, dar au fost câtiva care au preferat sa plateasca amenda. In functie de valoarea acesteia, instanta hotaraste câte ore trebuie sa faca. Comuna este mare si ii punem la curatenie, la igienizarea albiei râului Oituz sau ce mai este de facut”, ne-a spus Ion Osolos, primarul comunei Oituz.

Au fost si institutii care s-au adresat direct instantei pentru sanctiunile neachitate. „Nici 10 la suta din amenzi nu se platesc. Ele sunt date in debit la primarii si daca nici asa nu se incaseaza atunci instanta le transforma in munca in folosul comunitatii. Pentru anul 2015 avem vreo 30 de astfel de decizii”, a declarat generalul de brigada Vasile Enache, inspector sef la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bacau. Actiuni similare a initiat si Inspectoratul de Politie Judetean Bacau, care anul trecut a primit de la instante 57 de decizii de transformare a amenzilor.

In municipiul Bacau, Politia Locala este cea care pune in aplicare mandatele pentru datornicii pusi la munca, iar in ultimele sase luni agentii au batut la usile a peste 40 de persoane. Astfel, cei care au buzunarele goale ajung de voie de nevoie gospodari in comuna sau orasul in care-si au domiciliul, iar daca nu executa orele de munca se trezeste cu o noua amenda.

„Dupa ce instanta aproba transformarea amenzii, hotarârea ajunge la Primarie dupa care la noi. Un agent se deplaseaza la domiciliul persoanei respective, o instiinteaza, o pune sa semneze ca a luat la cunostinta si apoi trebuie sa se prezinte la Primarie in vederea executarii orelor de munca.”
Florin Podoleanu, purtator de cuvânt Politia Locala Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Aceasta lege este aplicata mai de mult,dar sa nu credeti ca are efect.Sunt persoane cu amenzi ce insumeaza zeci de mii de lei de ani buni carora le-a fost transformata amenda in ore de munca in folosul comunitatii iar efectul este ZERO,deoarece vin sa execute numai cei mai fricosi cu amenzi mari ,iar RECHINII cu amenzi imense rad in nas si asteapta PRESCRIEREA AMENZII,iar eforturile de recuperare sunt in zadar.Legea ar trebui sa prevada si niste sanctiuni pentru cei care nu respecta nici solutia cea mai avantajoasa pentru ei mai ales ca muncile pe care ar trebui sa le presteze sunt conditionate de o groaza de lucruri care trebuiesc respectate.RECHINII TOT RECHINI ramin iar legea este pentru cei cu frica de Dumnezeu.

  2. Si eu am vreo 7000 de lei cumulati si chiar daca trebuie sa fac 300 de ore de munca nu voi face nici un minut ca n-au parlitii de la primarier ce sa-mi faca daca nu ma duc la munca. HA,HA,HA,HA !!!

  3. Pai cam asa e. Sunt altii care pot sa aibe 1000 de ore de munca. Daca e pila baronului comunal sau are 7 votanti in familie nu face macar 2 ore asa zisa munca. Totul e sa ai spate la baronul comunal.

  4. Frumos spus din partea domnului primar, al comunei Oituz, “ii punem la curatenie, igienizarea albiei raului sau ce mai este de facut” sincer nu prea se vede rezultatul, faceti public raportul de activitate al acestora astfel incat cetatenii sa poata confirma cele spuse de dvs. Cate amenzi a-ti dat domnule primar celor care arunca deseuri pe terenurile publice si daca nu a-ti dat amenzi care a fost motivul? cate panouri de avertizare sunt in locurile unde exista problema deseurilor,. De fapt, am vazut in planul de dezvoltare al comunei pentru perioada 2015-2020, postat pe site-ul primariei, imagini cu albia raului rezultatul comunicarii dvs”ii punem la curatenie” ce sa inteleg din aceasta imagine ca sunteti sincer sau se confirma proverbul “SEMNAT CA PRIMARUL”

  5. Foarte bine ca amenzile au prioritate in fata impozitelor locale insa am citit justificarea primarului din com. Oituz si ma intreb cate amenzi de exemplu a dat pentru depozitarea desurilor in locuri neamenajate. Rezultatul comunicarii dumnealui “ii punem la curatenie, igienizarea albiei raului…” se vede in imaginea cu albia raului din planul de strategie 2015- 2020 postat pe site-ul primariei.
    Pot sa inteleg ca domnul primar este sincer sau ca se confirma proverbul “SEMNAT CA PRIMARUL”

LĂSAȚI UN MESAJ