* actionarul majoritar al companiei explica de ce a oprit orice finantare * sechestrul ANAF pe activele rafinariei a fost picatura care a umplut paharul
 
Iacov Goldovskiy, actionarul majoritar al societatii Rafo Onesti prin compania Petrochemical Holding GmbH, a explicat conducerii rafinariei si organizatiei de sindicat de ce a oprit orice fel de finantare in aceasta societate si de ce a pierdut toate parteneriatele pe care le pregatea pentru modernizare si reluarea fabricatiei.

Intr-o scrisoare adresata administratiei si liderului Sindicatului Rafinorul, Ion Marian, Goldovskiy spune ca picatura care a umplut paharul insucceselor a fost sechestrul pus de Administratia Nationala a Finantelor Publice (ANAF) pe activele rafinariei, dupa sentinta din dosarul Rafo-Carom prin care au fost condamnati oamenii de afaceri Ovidiu Tender si Marian Iancu. „In acest context – scrie Iacov Goldovskiy-, Petrochemical Holding opreste finantarea întreprinderii si din aceasta cauza devine inevitabila initierea procedurii de faliment”.

Actionarul majoritar a amintit eforturile financiare pe care le-a facut pe parcursul anilor in Rafo, când a platit la bugetul statului peste 200 de milioane de euro in contul datoriilor istorice. In acelasi timp a cheltuit sume imense pentru studiul tehnic si economic al diferitelor modele de functionare rentabila. Goldovskiy s-a bazat pe sustinerea din partea guvernului român, promisa de Traian Basescu (venit in vizita la Rafo, pe când era presedinte, dar era in campanie electorala) si a cautat finantare bancara si „parteneri si/sau investitori dispusi ca împreuna cu noi sau in locul nostru sa realizeze proiectele de investitii pe care le-a elaborat Petrochemical Holding in detaliu”.
La ultima întâlnire cu administratia si cu sindicatul, din octombrie 2015, Goldovskiy a dat informatii detaliate despre negocierile pozitive cu potentialii parteneri si asigurari ca in 2016 se va începe modernizarea întreprinderii. Dar, toate planurile s-au ruinat din momentul introducerii de catre ANAF a acelui sechestru, pe care actionarul majoritar il considera ilegal.

PUBLICITATE

Pe 5 februarie 2015, Petrochemical a semnat un Memorandum cu compania italiana de inginerie Maire Technimont pentru organizarea finantarii proiectului agentiei italiene de stat pentru asigurari de export si credite SACE. Colaborarea cu aceste companii italiene a continuat pâna la finele anului 2015. Având in vedere dinamica pozitiva a negocierilor cu italienii, in iunie 2015 Petrochemical a semnat un contract de împrumut de peste 3,3 milioane de euro, pentru mentinerea lichiditatii curente in Rafo pâna la sfârsitul anului trecut. Dar, odata pus sechestrul au fost informate si SACE si Maire Technimont, care au anuntat ca renunta la proiect.

Dupa toate acestea si altele asemenea, Goldovskiy are convingerea ca Petrochemical Holding nu este dorita in România, dar si ca încercarile de a se majora valoarea actiunilor Rafo, cu ajutorul sechestrului, asa cum declara ANAF, sunt iluzorii si nefondate, iar in situatia de fata se va ajunge chiar la devalorizarea actiunilor companiei pâna la zero.
 

„Sper foarte mult, domnule Marian, ca ma intelegeti corect. In toti acesti ani nu am cedat la nicio insinuare din partea statului sau a mass-media, am facut tot ce am putut pentru salvarea companiei, dar întâmplarile din ultima perioada au anulat toate planurile mele pentru renasterea întreprinderii, pentru binele actionarilor, al colectivului si al statului român” –
Iacov Goldovskiy, in scrisoarea catre Ion Marian

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ