25 aprilie 2024
ActualitateGheorghe Șchiopu, „Omul rețelelor electrice”, aniversat la 85 de ani

Gheorghe Șchiopu, „Omul rețelelor electrice”, aniversat la 85 de ani

Elita energeticienilor români s-a reunit marți, 20 martie, în Bacău pentru a-l cinsti aniversar pe inginerul Gheorghe Șchiopu, personalitate marcantă a energeticii românești, supranumit „Omul rețelelor electrice”, care aniversează 85 de ani de viață. Manifestarea a avut loc la sediul filialei Transelectrica, în Sala „Ing. Ioan Viziteu”, unde au fost prezenți peste 100 de energeticieni, practicieni actuali și veterani ai domeniului din toată țara.

Inginerul Gheorghe Șchiopu a lucrat în energetica românească 40 de ani și continuă și acum să se afirme în acest domeniu prin lucrările științifice pe care le publică. Numele său apare, astfel, cu majuscule în volumul al doilea al monumentalei monografii în patru volume „File din istoria energeticii româneşti”, editată în 2007.

Gheorge Şchiopu s-a născut la 20 martie 1933 în Broscăuţi (Botoşani) și a urmat cursurile Facultății de Electrotehnică, secţia Mecanizarea Industriei, de la Iaşi, absolvite în anul 1957. Din 1960 a venit la IRE Bacău (Întreprinderea de Rețele Electrice), unde a fost diriginte de şantier, inginer principal, şeful Serviciu Investiţii, proiectant, şeful Atelierului de proiectare, iar din 1992 până la pensionarea din 1996, şeful Serviciului Tehnic. De asemenea, a predat la Facultatea de Inginerie a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău.



A fost, în cariera sa – spune un alt veteran al Luminii, inginerul Mihai Caba –, „mereu neobosit şi oricând la înălţimea datoriei şi a responsabilităţilor unor perioade dificile, de început: cea în care s-a făurit şi închegat Sistemul Energetic Naţional (SEN) şi, dezvoltarea acestuia, vizând asigurarea necesităţilor de energie electrică – factor primordial de civilizaţie şi de progres al societăţii şi economiei locale, regionale şi naţionale.

Ing. Gheorghe Șchiopu este autorul a peste 100 de articole şi comunicări şi a două cărţi despre Lumina băcăuană. Continuă să publice articole în „Energetica” , Transportul şi distribuţia energiei electrice şi termice” şi în Buletinul SETIS. Este autorul volumelor „Jubileul Vredniciei”, Ed. Diagonal, 2001, şi „Jubileul de Aur” , 2002, dar și un pasionat şi redutabil bibliofil.

Foștii săi colegi de breaslă i-au evocat profesionalismul și pasiunea demonstrate în carieră. Despre acestea au vorbit directorul Filialei Transelectrica, Bogdan Filip, și foștii colegi dr. ing. Ovidiu Mustață, prof. dr. ing. Dumitru Ivas (fost prodecan la Facultatea de Electrotehnică din Iași), ing. Petruț Moisă (Electromontaj), ing. Cătălin Marinescu și ing. Mihai Caba (mesajul veteranilor de la IRE Iași).

Au fost evocate amintiri din anii în care participanții s-au aflat în exercițiul funcțiunii și, evident, din anii studenției.
”Îl cunosc de 64 de ani, din 1954, din facultate – a sous Ovidiu Mustață. Ne-am reîntalnit în ianuarie 1960, la Bicaz. Era diriginte de șantier. A urmat perioada 1967 – 1968, când s-a ocupat de investiții la Bacău. Aproape în fiecare an el era prezent la sesiunile noastre de comunicări, reprezentând Bacăul. Și poi au urmat toate celelate trepte ale desăvârșirii profesionale. S-a impus, în tot ce a trăit, cu forțe proprii, profesionale, în meseria sa. Este de remarcat, însă, și cultura sa impresionantă. Este un pasionat și recunoscut bibliofil”.
Momente din cariera sa profesională a evocat, la final, chiar sărbătoritul.

Din partea instituțiilor care au trimis mesaje, sărbătoritului i-au fost înmânate și diplome de excelență.

”Bacăul era centru energetic important. A avut legături puternice și cu sistemul de învățământ. Mulți învățăcei au făcut practica la termocentrala din Borzești. Pe Georghe Șchiopu l-am cunoscut întâi din ceea ce scria în revistele tehnice. Apoi am fost impresionat de ceea ce făcea el ca proiectant, ca organizator. Era remarcabil. Era un om al rețelelor electrice.”
Prof. ing. dr. Dumitru Ivas

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri