marți, 18 martie 2025

Generații, generații

Vineri, 14 februarie, începând cu ora 14.00, la Galeriile „Alfa” ale Muzeului de Artă (str. Mărăşeşti, nr.12) din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu“ Bacău, a avut loc vernisajul Expoziției de artă plastică națională și internațională „Generații, generații”, aflată la editia a III-a. Manifestarea constituie un parteneriat între Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Ghelu-Destelnica” Bacău, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău și Uniunea Artiștilor Plastici din România, filialele Bacău și Iași.

Prezentă la manifestare, prof. dr. Ofelia Huțul a rostit un cuvânt cuprinzător despre condiția artistului și menirea artei sale: „Orice artist își dorește să expună măcar o dată, măcar o lucrare într-o expoziție colectivă, mai cu seamă. […] Constat cu bucurie și emoție faptul că, desi în număr atât de mare, dintr-o dată dumneavoastră ați pășit în vârful picioarelor în fața exponatelor. Este mare lucru, aceasta înseamnă că sunt valoroase. […] Calea este muncă și dăruire prin culoare, prin grafisme și semne. Noi, artiștii, dorim să împărtășim ceva frumos din sufletele noastre iar dumneavoastră sunteți rugați să le primiți ca atare.”



În cadrul manifestării a fost lansat și catalogul-cronică al Expoziției absolvenților, elevilor, dascălilor Liceului de Artă „G. Apostu” (devenit între timp Colegiul Național de Artă „G. Apostu”) și ai Școlii Populare de Arte și Meserii Ion Ghelu Destelnica, în fapt un album (coordonat de Carmen Voisei) de sine stătător, ieșit în condiții grafice foarte bune la Editura Vasile Alecsandri din Bacău. Importanța volumului este argumentată prin textele cu rol de prefață semnate de Carmen Voisei, Aurel Stanciu, Daniela Frumușeanu, Veronica Bocăneț Călin și Laura Candet, intervenții dublate de două interviuri conduse de prof. Ioan Dănilă, interviuri cu Constantin Tofan și Mihai Dorin. Rândurile cu caracter memorialistic marchează un eveniment așezat sub auspiciile continuității iar alături de expoziția în sine deschid noi perspective conceptuale prin minimalizarea granițelor dintre generații, vorbind implicit despre trecutul identitar al artelor băcăuane. Reținem că „diversitatea este generatoare de civilizație” (Mihai Dorin); într-o asemenea linie, întâlnirea „de peste ani” nu a focalizat pe diferențele conceptual-estetice existente, ci și-a dorit o agapă, un loc unde binele și frumosul să mai triumfe pentru încă o dată în vertijurile unei contemporaneități ce pare să (ne) joace din ce în ce mai multe feste.

Filele albumului adună 84 de artiști cu una, două sau mai multe lucrări, prezentați în ordine alfabetică, înlăturând așadar prezența oricărui criteriu subiectiv.

De-a lungul istoriei, generațiile au modelat și au fost modelate de locurile creatoare. E bine cunoscut: unde ideile prind viață, arta înflorește. Un loc creator nu este doar un spațiu fizic, ci și un context social și cultural în care creativitatea unei generații se manifestă și se dezvoltă. Chiar dacă nu a făcut-o întotdeauna în modul cel mai coerent cu putință, Bacăul a generat și a susținut prin instituții și oameni de cultură asemenea momente / grupări ce au însemnat momente de sine stătătoare în arta contemporană. Consultând albumul de față, am realizat pentru încă o data că succesiunea generațiilor de artiști a probat și încă mai probează un crez minunat ce se leagă de necesitatea resimțită organic a continuității actului artistic – vorbim de prezența în societate a artei de bună calitate, ce presupune – deloc rar – sacrificiul.

„Generații generații” nu e un capriciu, nu e o simplă „formulă căutată”, ci un proiect de bun augur, o infuzie de optimism, dându-ne speranța că familia mare a artiștilor participanți se va întruni și în viitor, la fel – convențional -, ori într-un exercițiu de co-working sau chiar în makerspaces. Ceea ce contează cu adevărat este „faptul reîntâlnirii” într-un ocean de emoții ale descoperirii și rezonanței.

Marius Manta



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img