Îndemnul din titlu este, chiar dacă v-ar veni mai greu să credeți, o normă de tehnică legislativă și a fost instituită ca atare în anul 2004 în Legea privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) de la noi. El presupune, conform legii, ca inițiatorii de noi acte normative din economie să evalueze mai întâi efectele lor asupra activității IMM-urilor, prin aplicarea unui „Test IMM”.

Acest test și acest principiu sunt din nou invocate de Consiliul Național al IMM-urilor Private (CNIPMMR), ca reacție la ceea ce tocmai a anunțat ministrul Finanțelor: că va veni în această lună cu un nou pachet de măsuri în zona fiscală (și așa destul de frământată). Se anunță amnistia fiscală, eliminarea capitalului negativ din economie, concurența loială și măsuri pentru ca băncile să finanțeze mai eficient mediul privat. Se promit simplificare legislativă, deschidere către mediul de afaceri, transparență, stabilitate, predictibilitate și respect.

Politicienii și guvernanții știu să facă promisiuni, dar și mediul de afaceri mai are putere să spere că vor fi realizate. Oamenii de afaceri, însă, nu uită să amintească, prin CNIPMMR, cât de instabilă a fost legislația fiscală în ultimii ani, cu 169 de modificări/completări ale Codului Fiscal publicate și 266 de noi prevederi fiscale necesar de a aplicate de întreprinzători. Au crescut fiscalitatea, birocrația și cheltuielile de personal și administrative, s-au făcut și restructurări de personal, iar efortul de aplicare a noilor măsuri a fost semnificativ.

Tocmai de aceea – atrage atenția CNIPMMR politicienilor -, să nu se uite principiul prevăzut de lege; „Gândiți mai întâi la scară mică!”.