– in unele case apa a fost si de doi metri – oamenii au fugit din calea puhoaielor doar cu hainele de pe ei si s-au adapostit la rude sau au stat pe strada toata noaptea – toate bunurile le-au fost distruse

Mai multe gospodarii, din comuna Helegiu, au fost acoperite de apa, dupa ce râul Tazlau, care trece prin apropiere, a iesit din matca. Joi seara oamenii au fugit din calea apelor, care in unele cazuri au ajuns si la doi metri, doar cu hainele de ei si actele de identitate.

Toate lucrurile din locuinte le-au fost distruse, iar vineri dimineata, când au revenit in gospodarii, au gasit dezastru. Cu ochii in lacrimi nici nu stiu unde sa ceara ajutor si la cine sa se adaposteasca.

PUBLICITATE

Au mai trecut prin asemenea necazuri si in 2005, dar si in 1992 si sunt oarecum resemnati. „Am dus animalele intr-un loc sigur si asteptam sa se retraga apele, sa putem intra sa facem curat. Este a treia oara când suntem inundati”, spunea o localnica care si-a luat copiii de mâna, o sacosa cu haine si a pornit catre Gura Vaii, unde o ruda le va oferi gazduire pentru o vreme. Am gasit-o plângând in fata portii. In situatia ei sunt toti vecinii, care au case in apropierea râului, pe o parte si pe alta a drumului national.

Toata noaptea oamenii n-au inchis un ochi. Au stat in strada si au privit neputinciosi cum viitura matura totul in cale. Deja gradinile si culturile distruse sunt ultima lor problema. Cel mai tare ii doare faptul ca apa le-a intrat in case si ei au pierdut tot ce aveau.

„De ieri am plecat din casa si n-am putut sa mai intru. Toate sunt darâmate, sunt sub ape. Asteptam sa scoata pompierii apa sa putem intra”, spunea si Neculai Drug, in vârsta de 76 de ani. Desi era trecut de ora 10.00, in ograda lui apa era inca pâna la nivelul ferestrelor. La familia Marcu apa a fost aproape de doi metri in casa. Dimineata s-a retras si au putut intra in gospodarie, insa a ramas namolul. Au apucat sa urce in pod un frigider si alte câteva lucruri.

„Apa a venit repede. Am luat câteva haine si am fugit. Tot in casa este distrus. Soba a cazut, paturile, mobila, toate sunt ude. Nu avem unde sa ne ducem. O sa stam in pod pâna reusim sa curatam”, spunea si Sanda Marcu (64 ani).

[wonderplugin_gallery id=”579″]

Pompierii bacauani sunt alaturi de sinistratii din Helegiu. Cu mai multe motopompe au inceput sa scoata apa din curtile inundate. Unii dintre salvatori sunt in teren de mai bine de 24 de ore, dar nu au plecat acasa. Stiu ca este nevoie de ei. „La ora actuala efective din toate subunitatile inspectoratului intervin pentru evacuarea apelor din curti, salvarea persoanelor sau animalelor care au ramas surprinse de viituri. Zona Helegiu este cea mai afectata”, a declarat lt. col. Ovidiu Carasel, comandatul Detasamentului de Pompieri Onesti.

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau, pompierii si jandarmii au salvat 41 de persoane (21 de adulti si 20 de minori) si au evacuat alte 79 de persoane, din comunele Helegiu si Livezi. Probleme au fost insa in multe alte localitati. La ultima raportare, 33 de comune erau afectate de inundatii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ