– mai multe cadre medicale, bolnavi si apartinatori au fost evacuati – pacientii si-au amintit de spaima traita la fiecare cutremur mai mare

Marti dimineata, la ora 10.00, s-a dat alarma in Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. Reprezentantii unitatii au simulat modul in care cadrele medicale si pacientii reactioneaza in cazul unui mare cutremur. Toti apartinatorii care erau in sala de asteptare de la Unitatea de Primiri Urgente au fost evacuati, iar pe platoul din spatele cladirii principale s-au adunat zeci de asistente, medici, infirmiere si pacienti, a caror stare de sanatate le-a permis sa participe la acest exercitiu.

Potrivit scenariului, cladirea a fost serios afectata de seism, conducerea spitalului a dat dispozitie ca toate persoanele sa paraseasca imobilul, iar in sectii sa ramâna doar cei care nu se mai pot autoevacua si care sa fie apoi ajutati de salvatori. Trierea ranitilor urma sa se faca in curtea interioara, iar de acolo sa fie preluati de autosanitare si transportati catre o alta locatie stabilita de autoritati. In acelasi timp sunt chemati de acasa toti slariatii care erau liberi si se declanseaza planul alb.

PUBLICITATE

Aceasta simularea a venit dupa o pregatire teoretica, insa conducerea spitalului nu a fost tocmai multumita de cum au decurs lucrurile, chiar daca a fost vorba de un exercitiu. Directorul medical le-a spus angajatilor prezenti ca in cazul unei situatii reale, toata atentia trebuie sa se indrepte catre pacient si asupra modului de evacuare, care este dictat doar de seful de sectie si nu se face haotic.

„Exercitiul nu a fost foarte reusit, dar sunt convinsa ca, atunci când, daca Doamne fereste se intâmpla, personalul se mobilizeaza si are grija de pacienti. A fost o simulare de cutremur si este o situatie foarte dificila in cazul real, pentru ca sunt pacienti nedeplasabili, sunt pacienti care se pot deplasa, dar au nevoie de ajutor, iar personalul medical nu trebuie sa intre in panica”, a declarat dr. Aurelia Taga, director medical la SJU Bacau.

In timpul acestui exercitiu, pacientii si-au reamintit clipele de groaza pe care le-au trait in timpul cutremurelor care au zdruncinat tara. „Eram la Buhusi când a fost cutremurul din 1977, stateam cu chirie la bloc si stiu ca am iesit cu totii afara. S-a simtit tare si era si un incendiu. Ne-am salvat cu totii atunci”, spunea Virginia Urzica (64 de ani).

”Eram in tren, aproape de Adjud. Veneam de la fete de la Busteni. Când am ajuns in oras erau mai multe cladiri darâmate. Acasa, la Podu Turcului, am gasit totul in magazin darâmat, ca eram gestionara acolo. Am trecut prin asa ceva. Din fericire azi este doar un exercitiu”, spunea si Pavelina Nechita (74 ani). Altii erau copii când a avut loc marele cutremur, dar spun ca stiu ce trebuie sa faca intr-o astfel de situatie. „Daca esti la bloc, stai sub tocul usii. N-ai voie sa iesi pe scari. Daca stai la casa iesi afara”, spunea Vasile, un alt pacient.

Simularile la Spitalul Judetean vor continua si miercuri la Sectiile ORL, Oftalmologie, Oncologie, dar si joi la Pediatrie si Maternitate.

[wonderplugin_gallery id=”546″]

„Spitalul Judetean are un plan de invatamânt in domeniul situatiilor de urgenta, aprobat de ISU. In baza acestuia, organizam exercitii de evacuare in situatii de urgenta la cutremur, când cladirile nu mai pot fi folosite in scopuri medicale. In fiecare cladire vom executa un astfel de exercitiu”.
Damian Oancea, inspector de protectie civila – SJU Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ