Gala Tinerilor: Ce oraș va fi Capitala Tineretului în 2018

Teatrul de Vară “Radu Beligan” a găzduit în sâmbăta seara Gala Tinerilor, ediția a-IV-a, organizată de Ministerul Tineretului și Sportului

Evenimentul, care este un concurs de proiecte de tineret organizat de Ministerul Tineretului și Sportului (M.T.S.) desfășurat în cadrul Summitului Tinerilor, s-a bucurat de o prezență covârșitoare, sala teatrului fiind umplută aproape la refuz.

În primele rânduri, rezervate pentru oficialități, au luat loc consilieri locali și județeni, primarul Cosmin Necula și președintele Consililui Județean Sorin Brașoveanu, ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (C.O.S.R.), membri ai partidelor politice, miniștri secretari de stat și consileri din mai multe ministere.

Gala Tinerilor 2017 a debutat cu un concert al orchestrei „Concertino” a Colegiului Național de Artă „George Apostu” Bacău dirijată de prof. Ionuț Vîlcu. Odată cu intrarea în direct pe TVRHD, prezentatorii evenimentului, actrița Eliza Noemi Judeu (managerul Teatrului Municipal Bacovia) și Adrian Jicu (directorul Bilbiotecii Județene „C. Sturdza”), au invitat pe rând pe scenă oficialitățile care s-au adresat publicului prezent. Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, i-a felicitat pe tineri și i-a asigurat de tot sprijinul său și al ministerului pe care îl conduce. Pe aceleași repere s-a situat și președintele C.O.S.R. Mihai Covaliu, dar si alți vorbitori.

„Trebuie ca împreună să găsim calea, să fim mai aproape unul de celălalt lăsând la o parte toate divergențele. Politicile de tineret aparțin tinerilor și spunând asta mă gândesc la tot ce s-a întâmplat în Bacău în ultimele șase luni, ceea ce se datoreaza celor peste 500 de tineri voluntari ai orașului nostru. Împreună am reușit să punem Bacaul pe hartă într-un mod frumos și acum țara ne recunoaște ca un oraș cu inimă mare, frumoasă și deschisă.”
Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău

Singurul proiect din județul Bacău

După seria alocuțiunilor, a început acordarea de premii la cele zece secțiuni: cultură, sănătate, sport, voluntariat etc. Într-o primă fază proiectele au fost înscrise pe site-ul M.T.S. după care au fost evaluate și au rămas la nominalizare câte trei la fiecare secțiune. Singurul proiect din județul Bacău a fost „Gala Tinerilor Antreprenori” al Centrului European pentru Strategii Durabile Bacău, proiect care a și câștigat premiul I al secțiunii Antreprenoriat.

„Premiul acesta îl dedicăm tinerilor antreprenori băcăuani, cei care, prin impozitele pe care le-au plătit și le vor plati și în viitor, fac posibilă finanțarea proiectelor pentru tineret.

Noi, fiind băcăuani, ne bucurăm că am reușit să ne onorăm județul și să câștigăm acest premiu acum, când Bacăul este Capitala Tineretului”, a declarat pentru cotidianul Deșteptarea Niki Vrânceanu, președintele Centrului European pentru Strategii Durabile Bacău.

Pe lângă premiile de la cele zece secțiuni s-au acordat și o serie de premii speciale, două dintre acestea fiind înmânate de către ministrul Marius Dunca primarului Cosmin Necula și lui Gabriel Carnariu, președintele Federației Tinerilor din Bacău.

Printre premieri și-au făcut loc și două numere artistice, unul pus în scenă de trupa de street-dance Tao Dance pregătită de instr. Raluca Pichiu de la Academia de Dans Adamas Bacău și un moment muzical, voce și chitară, cu Georgiana Ilașcu și Georgian Plutașu.

Baia Mare, viitoarea Capitală a Tineretului

Spre final au fost prezentate și filmele concept al celor trei orașe – Satu Mare, Baia Mare și Iași – care au fost finaliste (pentru că într-o primă fază au fost șapte-n.r.) pentru obținerea titlului de Capitală a Tineretului începând din luna mai a anului viitor. Juriul decizional format din membri ai Capitalei Tineretului, președintele Federației Tinerilor din Bacău, a partenerilor din Cluj, președinții ai formațiunilor de tineret a partidelor politice ș.a. au „cântărit” foarte bine cele trei „oferte”, iar decizia lor a fost închisă într-un plic.

Onoarea de a deschide plicul și a anunța viitoarea Capitală a Tineretului i-a revenit primarului Cosmin Necula care a încercat să prelungească puțin suspansul dar a renunțat repede.

A deschis plicul, și… Capitala Tineretului în 2018 va fi orașul Baia Mare. Imediat după anunț, delegația din Maramureș a venit pe scenă, au mulțumit, s-au felicitat și au promis că nu vor dezamăgi. Gala Tinerilor 2017 s-a încheiat în aplauze și tot alaiul de tineret s-a deplasat cu autobuzele puse la dispoziție de SC Transport Public S.A. la Centrul de Afaceri unde a avut loc o petrecere până spre orele dimineții.

Alte articole