Der Spiegel scria, luna trecuta, despre o carte recent aparuta, care sustine ca soldatii americani au comis aproape 200.000 de violuri pe teritoriul german la finele razboiului.

Soldati care sa violeze femei germane? Dar astia au fost rusii, veti spune. Imaginarul colectiv a pastrat, intr-adevar, imaginea soldatului rus pus pe furat si violat, in vreme ce militarul american a fost prezentat ca un soldat cu un comportament impecabil.

Totusi, istoricul german Miriam Gebhardt incearca sa schimbe aceasta imagine in noua sa carte, “Als die Soldaten kamen. Die Vergewaltigung deutscher Frauen am Ende des Zweiten Weltkriegs” – Când au venit soldatii.Violarea femeilor germane de la sfârsitul Celui de-Al Doilea razboi Mondial”.

Autoarea trateaza cazurile de viol savârsite de toate cele patru puteri invingatoare, insa, in privinta americanilor, ea sustine ca peste 190.000 de nemtoaice au fost violate de acestia.

Ea s-a documentat in arhivele Bisericii Catolice, in principal cele din Bavaria. Din insemnarile preotilor rezulta numarul femeilor si fetelor violate, pe zile si localitati.

Părintele Alois Schiml din Moosburg scria pe 1 august 1945: “Prin ordin al guvernului militar, o listă a tuturor rezidentilor si vârstele acestora trebuie să fie bătut în cuie pe usa fiecarei case. Rezultatele acestui decret nu sunt greu de imaginat: 17 fete sau femei au ajuns la spital, după ce au fost abuzate sexual o dată sau de mai multe ori.”

Cea mai tânara victima a abuzurilor sexuale a fost identificata de autoarea cartii având sapte ani, iar cea mai batrâna, 69.

Gebhardt sustine, comparând violurile comise de soldatii Armatei Rosii cu cele ale americanilor ca situatia nu a fost foarte diferita in estul ocupat de rusi fata de vestul Germaniei.

Istoricul considera ca si motivele au fost aceleasi: americanii au fost oripilati de crimele comise de germani, de efortul acestora de a rezista desi finalul razboiului era aproape. Iar, in plus, propaganda le transmitea soldatilor ideea ca nemtoaicele sunt atrase de americani.

Cu numai doi ani inainte, istoricul Mary Louise Roberts releva fata intunecata a eliberarii Frantei in cartea “What Soldiers Do: Sex and the American G.I. in World War II France”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ