Urarile de mai bine pe care ni le-am facut, reciproc, in noaptea de Anul Nou asteptam sa le gasim materializate si in economia României, iar primele masuri aplicate chiar de la 1 ianuarie par sa fie de bun augur. Pentru ca anul în care tocmai am intrat se anunta a fi unul al schimbarilor. Ca intotdeauna, ne dorim sa fim mai putin afectati de impozite si sa beneficiem de reduceri ale TVA-ului, de ieftiniri, ori de marirea salariilor. Deja carburantii sunt ceva mai ieftini, chiar de la trecerea in noul an.
De la 1 ianuarie, scade TVA-ul de la 24 la 20%, ceea ce ar trebui sa duca la o scadere cu 3,33% a preturilor. Scade aceasta’ taxa la medicamente, la tarifele hoteliere, la alimente, furnizarea de apa, in restaurante si catering (9%), in cinematografe si muzee, la livrarile de carti, manuale, ziare si reviste, la evenimente sportive si culturale (5%).

Pretul energiei electrice la consumator va fi cu 5-6% mai mic, de la 1 ianuarie. La fel la gazele naturale pentru consumatorii industriali (de la jumatatea anului), dar în cazul consumatorilor casnici, evolutia pretului va depinde de calendarul de liberalizare a preturilor.

Impozitul pe dividente scade de la 16 la 5% si se va aplica pentru câstigurile aferente anului 2015, iar salariul minim pe economie va creste la 1.250 de lei, de la 1 mai, dar si punctul de pensie a fost majorat cu 5%, la . Si, de ce nu, poate ar trebui sa ne bucuram si pentru ca ar putea fi interzis fumatul în toate spatiile publice închise, daca legea adoptata de Parlament va trece de Curtea Constitutionala, unde a fost atacata.

PUBLICITATE

Dar, sa ne bucuram moderat, pentru ca sunt si motive de ingrijorare. De exemplu, autoritatile locale pot majora cu 500% impozitele pe cladirile si terenurile neîngrijite si vor avea mai multa libertate in a creste impozitele pentru cladirile rezidentiale, mai ales pentru cele în care se desfasoara activitati economice. Pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, impozitarea se va face cu 0,08-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile având posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, în acest interval.

In plus, persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa achite obligatoriu contributia individuala pentru pensie (10,5% din venitul net realizat si plafonata la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie). Iar daca vor sa beneficieze de pensie întreaga trebuie sa achite si contributia care ar reveni angajatorului (15,8%) aplicata la veniturile pe care le obtine din aceasta activitate.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Draga Petrica;

    Tot ce spune-ti sant Bune si frumoase;>>dar macar sa se Aplice odata si la noi;
    caci la Noi orice Minune tine 3 zile;>nu vrem sa ne trezim ca nu avem Normele de Aplicare,
    sau NU sant Bani prevazuti in Bugetul de Venituri si Cheltuieli pe 2016???!!!
    Ce ar fi sa scrie-ti despre Introducerea monedei EURO si in Romania;,atunci am vedea Diferenta fata de tarile celelalte din EUropa

LĂSAȚI UN MESAJ