De când navalirea popoarelor migratoare a dus la prabusirea Imperiului Roman si la redesenarea hartii etnice a Europei, fiecare stat nou creat a ajuns sa se teama de invazii. Fie ca era vorba despre alte navaliri ale unor populatii asiatice, fie ca era vorba doar de refugiati alungati de dezastre naturale sau razboaie, mereu a existat o frica de schimbarea structurii etnice a populatiei.

Tarile Europei, in principal, s-au temut – si frica nu a disparut, fiind speculata de gruparile extremiste de dreapta – ca o modificare a structurii etnice va avea drept consecinta, in cele din urma, o modificare a stilului de viata. Ca sa nu ne mai ascundem dupa deget, Europa crestina se teme de o invazie musulmana care ar putea da peste cap actuala stare de lucruri.

Valurile de refugiati africani se lovesc, asadar, nu de indiferenta europenilor, ci de frica lor. Faptul ca Ungaria a decis unilateral sa nu mai primeasca refugiati, ca Slovacia s-a prevalat de inexistenta vreunei moschei pe teritoriul sau pentru a explica de ce nu vrea sa-i primeasca pe cei 200 de musulmani trimisi de UE asta inseamna.

PUBLICITATE

Pe de alta parte este si o componenta economica. Tarile estice inca se resimt dupa criza economica. Nu mai vorbim de Grecia care se afla intr-o situatie dezastruoasa. Cazarea si hranirea refugiatilor costa. A avea grija de acesti refugiati inseamna o grija in plus pentru sistemele de asistenta sociala care deja sunt subfinantate si care au in grija propriii cetateni cu probleme. Si, la un moment dat, intervine calculul politic.

Refugiatii africani fug de razboi, un razboi creat si intretinut de statele occidentale. Rebelii din Libia sunt antrenati si inarmati de Franta si Anglia. In Siria, la fel, statele occidentale au deschis Cutia Pandorei, incercând sa obtina schimbarea regimului.

A rezultat o criza umanitara care, incetul cu incetul, este aruncata pe umerii Europei de Est. Iar acest lucru nu le place nici ungurilor, nici slovacilor si, probabil, nici altora care, deocamdata, tac. Iar refugiatii, care nu au alta vina decât ca s-au nascut pe un pamânt râvnit de unii si de altii, ajung mingi de ping-pong in tenisul european.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Și nu numai vesticii… pe dincolo rușii au intrat pe teritoriul ucrainean provocând exodul celor din zonele respective, deci peste tot sunt nebuni care nu mai pot de bine și provoacă conflicte.

  2. Fenomenul demonstreaza ipocrizia uriasa a fostelor metropole, cele care au provocat, pana la urma, actuala situatie. Aceste metropole sunt obligate material, dar mai ales moral, sa-i primeasca pe fostii supusi. Dar e mai usor sa arunci o parte din povara pe umerii altora si sa tii discursuri sforaitoare despre umanism , solidaritate europeana ( ?! ), multiculturalism, bla, bla, bla…

  3. Eu nu i-as plange deloc pe refugiatii islamisti mai ales dupa ce am citit astazi despre violurile pe care le comit in Australia, Norvegia, Franta, Suedia; ajung sa impuna propriile lor “legi” idioate si anacronice in societati crestine; femeile sint violate in grup pentru ca nu poarta batic, ca se fardeaza, ca se imbraca “provocator”, iar dementii lor de lideri le iau apararea precizand ca femeile sunt vinovate de violuri(n-avem nevoie de australopitecii astia ca ii avem si noi pe ai nostri aici, in apropiere, in Vaslui). Si apoi nu e vina noastra de ce li se intampla; sa-i primeasca tarile vestice care in trecut au avut imperii coloniale imense pe teritoriile lor si acum sprijina financiar, militar diversele grupari beligerante.

  4. Popoarele arabe sunt cu o doctrina fanatica prin razboiul sfant “jihad” prin care crestinii le sunt dusmani si trebuie tratati ca “ghiauri”. Ei sunt inapoiati si tinuti in intuneric de insusi religia lor islamica care nu vrea o schimbare pt secolul XX inca femeia e sclava si tinuta ca un animal cu fata acoperita. Ma gandesc ca simpla privire a unei femei in diverse state arabe este echivalenta cu moartea . Ce sa faca acestia in Europa ? S-o intoarca inapoi cu 1000 sau 2000 de ani?

    • Care-s popoarele alea arabe care au “jihadul” in sange? Irakienii? Inainte de razboiul din 2003 esrau cat se poate de seculari. Libienii? Sirienii? Egiptenii? Toti erau seculari; femeile aveau drepturi, n-aveau nici o treaba cu “razboiul sfant”. Pana si in Afganistan femeile erau tratate decent inainte ca talibanii sa puna mana pe putere. Intrebarea este: cine a distrus echilibrul in aceste tari? Daca vreti sa aflati cum a aparut din nou jihadul in zona musulmana, exista un singur sfat: follow the money.

LĂSAȚI UN MESAJ