20 mai 2024
SportFotbal/ Liga a II-a: Aerostar, la fel. Dar mult mai bine

Fotbal/ Liga a II-a: Aerostar, la fel. Dar mult mai bine

Aerostar a început campionatul Ligii a II-a la fel cum l-a început pe cel din urmă cu două sezoane: cu o înfrângere acasă cu 1-0. Similitudinile se opresc însă aici. Diferențele sunt numeroase.

Și vizibile. Și, toate, în favoarea băcăuanilor. Începând cu calibrul adversarului. Dacă în 2018, „aviatorii” erau învinși de o echipă modestă, precum Pandurii, care deplasase la Bacău un lot format din numai 14 jucători (cel mai vârstnic având 25 de ani), acum, Aerostar a cedat în fața unei forțe a campionatului.

Cu jucători precum Tamaș, Luchin, Mureșan, Goga, Golan sau Roskopf, Universitatea Cluj nu este doar campioana transferurilor, ci și una dintre cele mai autorizate candidate la promovare. Continuând să trecem în revistă deosebirile, să notăm că acum doi ani, Aerostar pierdea într-un mod neverosimil contra Pandurilor, primind un gol cu capul de la cel mai scund jucător aflat pe teren, juniorul Măcăneanu (18 ani). Luni seara, băcăuanii au cedat la mare luptă jocul cu „U” Cluj.



E drept, golul marcat de veteranul Goga a venit pe fondul unei erori defensive, însă, per total, Aerostar a arătat că poate ține pasul cu „U”. Pe teren, dar și pe tabelă, în cazul în care lovitura de cap a lui Vraciu din min. 90+ 6 nu ar fi nimerit bara. De altfel, și antrenorul „șepcilor roșii”, Adrian Falub recunoștea că „noi am fost ceva mai pragmatici și am avut și noroc pe final”.

O altă diferență clară între 2018 și 2020 este lotul „aviatorilor”, care prezintă doar doi „supraviețuitori” la nivel de titulari: Chirilă și Vraciu. Acum doi ani, Cristi Popovici dăduse credit efectivului cu care promovase, iar puținele noutăți, cu excepția lui Buhăcianu (care avea să se încununeze golgheterul campionatului) nu au confirmat . În 2020, Cristi Lupuț a înțeles că rigorile eșalonului secund impun întăriri de lot. Și chiar dacă bugetul singurei reprezentante a Moldovei în Liga a II-a nu este (încă?) unul pe măsură, transferurile efectuate s-au dovedit inspirate.

În frunte cu reprezentanții a două posturi la care Aerostar a suferit mai mereu: cel de portar, acoperit acum de Iulian Anca-Trip (25 ani) și cel de fundaș central, asigurat de Francois Tobasenegou Yabre (29 ani) . Anca-Trip a fost adus pe ultima sută de metri, pentru a suplini accidentarile lui Miron și Barna. Yabre, în schimb, a fost una din primele ținte ale lui Lupuț, care a lucrat cu stoperul din Burkina Fasso și la Luceafărul Oradea, și la Viitorul Târgu-Jiu.

Dacă celor doi li s-ar fi adăugat luni și mijlocașul ofensiv Vlad Mihalcea, venit chiar de la Universitatea Cluj, poate că rezultatul meciului de debut ar fi fost altul. Numai că Mihalcea, căruia Gigi Becali, în momentul transferului la FCSB, din 2015, îi punea o clauză de 50 milioane de euro, a suferit o întindere cu câteva zile înaintea jocului cu „U”, iar Lupuț a considerat că nu este cazul să riște.

Mihalcea a fost menajat și va debuta pentru Aerostar, probabil, sâmbătă, la Constanța, contra Farului. Acolo unde Cristi Lupuț trage nădejde să poată conta pe încă un atacant alături de Vraciu („sperăm ca zilele acestea să aducem un vârf de careu”) și acolo unde „aviatorii” își doresc să obțină punct sau puncte. În 2018, după înfrângerea cu Pandurii, Aerostar a remizat, 1-1 la Metalogobus. N-ar fi rău, ca, măcar în această cheie, similitudinele cu penultima ediție să continuie pentru echipa băcăuană.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri