Gabriel Berca

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, astăzi, în dosarul de trafic de influenţă în care au fost trimişi în judecată foştii demnitari Gabriel Berca şi Mihai Banu, precum şi fiul celui din urmă, Lucian Banu.

ÎCCJ a desfiinţat parţial sentinţa Curţii de Apel Bacău şi l-a condamnat pe Mihai Banu la pedeapsa de 3 ani închisoare, iar pe Gabriel Berca, la 2 ani închisoare cu executare. A fost respins apelul declarat de Lucian Banu. Sentinţa este definitivă.

În mai 2016, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat pe Mihai Banu la 3 ani şi şase luni închisoare, iar pe Gabriel Berca la 3 ani, plus confiscarea de la fiecare a sumei de 92.500 euro. Doar în cazul lui Lucian Banu s-a dispus o pedeapsă cu suspendare, de 2 ani închisoare, şi confiscarea sumei de 150.000 lei.

Gabriel Berca, fost senator şi ministru de Interne, a fost acuzat că, în perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, prin intermediul lui Mihai Banu (în acea perioadă deputat), ar fi pretins şi primit, atât pentru sine, cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la afaceristul Viorel Rusu, suma totală de 185.000 euro, pentru ca, în calitate de senator şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a Partidului Democrat Liberal, să-şi folosească influenţa pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani Primăriei Ardeoani, necesară achitării lucrărilor de construcţie executate de SC CONEXTRUST SA, societate al cărei asociat şi administrator este Viorel Rusu.

Mihai Banu a fost acuzat de aceleaşi fapte, doar că suma pretinsă şi primită de la Rusu este mai mare – 220.000 euro. Lucian Banu, avocat în Baroul Bacău, a fost trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă.

În perioada 2010 – 2011, acesta l-ar fi ajutat pe Mihai Banu să primească de la Rusu suma de 150.000 lei, “bani care reprezentau preţul influenţei pe care Banu Mihai, în calitate de deputat, direct sau prin intermediul lui Berca Gabriel, a lăsat să se creadă că o are asupra membrilor Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani Primăriei Ardeoani”.

6 COMENTARII

 1. Europa Unita si Cetateanul © Copyright 2011-2017
  13.12.2017
  Pai, de ce credeti ca urla aceste lepre din opozitie dupa banii de investitii? Pentru spagile grase impartite intre ei din aprobarea platilor pentru lucrarile supraevaluate de zeci, sute si chiar mii de ori fata de costul normal, asa cum s-au invatat pe vremea guvernarii pedeliste in timp ce bietii oameni saraci, amarati si necajiti deveneau tot mai saraci, mai amarati si mai necajiti ca sa se poata destrabala „investitorii” pedelisti din banii de pe spagile grase din supraevaluari. Pentru aceste aprobari bazate pe spagi vor ei puterea si de aceea instiga la preluarea puterii prin violenta si haos, nu pentru a face lucruri bune pentru tara si pentru Popor! Sa-si faca domnule fiecare treaba cat poate de corect si de cinstit, cu intelepciune, pricepere, decenta si fara exces de zel, caci excesele, furturile si celelalte lucruri necinstite si incorecte nu duc niciodata la ceva bun! Eu i-am tot prevenit pe toti din politica si de la putere sa asculte de invataturile biblice si sa se indrepte, caci altfel o vor pați cu varf si indesat, caci vedem cu ochii nostri cum toate profetiile biblice s-au implinit sau sunt in curs de implinire, dar nu toti au ascultat si de aceea vedem asemenea condamnari. Macar de acum ascultati invataturile sfinte cei ce inca mai puteti asculta:
  .
  Isaia; cap.1
  „10 Ascultaţi Cuvântul Domnului, căpetenii ale Sodomei! Ia aminte la Legea Dumnezeului nostru, popor al Gomorei!
  11 „Ce-Mi trebuie Mie mulţimea jertfelor voastre, zice Domnul. Sunt sătul de arderile-de-tot ale berbecilor şi de grăsimea viţeilor; nu-Mi place sângele taurilor, oilor şi ţapilor.
  12 Când veniţi să vă înfăţişaţi înaintea Mea, cine vă cere astfel de lucruri, ca să-Mi spurcaţi curţile?
  13 Nu mai aduceţi daruri de mâncare nefolositoare, căci Mi-e scârbă de tămâie! Nu vreau luni noi, Sabate şi adunări de sărbătoare, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea!
  14 Urăsc lunile voastre cele noi şi praznicele voastre; Mi-au ajuns o povară, nu le mai pot suferi.
  15 Când vă întindeţi mâinile, Îmi întorc ochii de la voi şi, oricât de mult v-aţi ruga, n-ascult, căci mâinile vă sunt pline de sânge!”
  Îndemn la pocăinţă
  16 „Spălaţi-vă deci şi curăţiţi-vă! Luaţi dinaintea ochilor Mei faptele rele pe care le-aţi făcut! Încetaţi să mai faceţi răul!
  17 Învăţaţi-vă să faceţi binele, căutaţi dreptatea, ocrotiţi pe cel asuprit, faceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă! –
  18 Veniţi totuşi să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, se vor face albe ca zăpada; de vor fi roşii ca purpura, se vor face ca lâna.
  19 De veţi voi şi veţi asculta, veţi mânca cele mai bune roade ale ţării,
  20 dar de nu veţi voi şi nu veţi asculta, de sabie veţi fi înghiţiţi, căci gura Domnului a vorbit.”

 2. Să-i spună cineva, ăstuia, ministrului Justiției ca nu cumva să-şi parcheze Tuaregul (parcă asta-i era maşina) în fața penitenciarului în linie dublă aşa cum a făcut-o-n fața miliției județene când dădea cu subsemnatul pe control judiciar acum vreo 2 anişori…nu de alta, dar 3 revelioane nu trec aşa de repede 😁. Destul de puțin totuşi pentru un ministru, am citit pe vreoundeva că podul Grant are la baza finantarii pe unul impuscat de comunisti pentru ca a furat statul roman…chiar au inceput sa-mi placa unele chestii comuniste ….mare pacat ca nu am pastrat obiceiurile sanatoase ale alora.

 3. Nu se va schimba nimic in tara cu astfel de pedepse. Nu se va starpi radacina furtului generalizat in clasa politica din avutul public. Trebuie alesilor o vizita in China pt a li se prezenta tratamentul care da rezultate garantate acolo si poate fi aplicat si la noi sau daca nu sa folosim metoda testata in Romania care a lasat tara fara hoti ” metoda Tepes”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here