Gabriel Berca

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, astăzi, în dosarul de trafic de influenţă în care au fost trimişi în judecată foştii demnitari Gabriel Berca şi Mihai Banu, precum şi fiul celui din urmă, Lucian Banu.

ÎCCJ a desfiinţat parţial sentinţa Curţii de Apel Bacău şi l-a condamnat pe Mihai Banu la pedeapsa de 3 ani închisoare, iar pe Gabriel Berca, la 2 ani închisoare cu executare. A fost respins apelul declarat de Lucian Banu. Sentinţa este definitivă.

În mai 2016, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat pe Mihai Banu la 3 ani şi şase luni închisoare, iar pe Gabriel Berca la 3 ani, plus confiscarea de la fiecare a sumei de 92.500 euro. Doar în cazul lui Lucian Banu s-a dispus o pedeapsă cu suspendare, de 2 ani închisoare, şi confiscarea sumei de 150.000 lei.

Gabriel Berca, fost senator şi ministru de Interne, a fost acuzat că, în perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, prin intermediul lui Mihai Banu (în acea perioadă deputat), ar fi pretins şi primit, atât pentru sine, cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la afaceristul Viorel Rusu, suma totală de 185.000 euro, pentru ca, în calitate de senator şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a Partidului Democrat Liberal, să-şi folosească influenţa pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani Primăriei Ardeoani, necesară achitării lucrărilor de construcţie executate de SC CONEXTRUST SA, societate al cărei asociat şi administrator este Viorel Rusu.

Mihai Banu a fost acuzat de aceleaşi fapte, doar că suma pretinsă şi primită de la Rusu este mai mare – 220.000 euro. Lucian Banu, avocat în Baroul Bacău, a fost trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă.

În perioada 2010 – 2011, acesta l-ar fi ajutat pe Mihai Banu să primească de la Rusu suma de 150.000 lei, “bani care reprezentau preţul influenţei pe care Banu Mihai, în calitate de deputat, direct sau prin intermediul lui Berca Gabriel, a lăsat să se creadă că o are asupra membrilor Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani Primăriei Ardeoani”.