23 aprilie 2024
EconomieFosta Amurco încearcă să repornească producția de uree

Fosta Amurco încearcă să repornească producția de uree

Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, anunţă intenția de reluare, până la toamnă, a activității combinatului de îngrășăminte chimice din Bacău. Repornirea activității la ROM Fertilizers (fosta Amurco) Bacău se va face odată cu repunerea în funcțiune a suratei mai mici de la Săvineşti, fabrica Azochim (fostă Ga Pro Co).

Deja, la aceste unităţi, au demarat recrutările de personal, spun reprezentanții Grupului InterAgro, aflat în reorganizare judiciară din 2016, de când a intrat în insolvență. „Vom ajunge ca, la finalul trimestrului trei al 2020, în cele patru fabrici pe care InterAgro le va avea deschise, să producem circa 5.300 de tone de uree zilnic şi 4.700 de tone de amoniac, asigurând aproape integral necesarul pentru aceste produse al României”, a afirmat preşedintele InterAgro Group, Ioan Niculae.

Între timp, după cinci ani de când stă închisă, şi-a reluat activitatea, utilizând gaze numai de la import, fabrica de îngrăşăminte agricole Donau Chem de la Turnu Măgurele. Din tot grupul de firme, mai funcționează și fabrica de îngrăşăminte Chemgas Slobozia.



Lipsa personalului calificat, o problemă greu de rezolvat

La începutul anului, reprezentanții grupului de firme controlat de Ioan Niculaie anunțau că, în funcție de terminarea și livrarea a doua utilaje comandate din străinătate, este prevăzută începerea producției la combinatul din Bacău, în luna iulie 2020. Cert este că foștii angajați ai combinatului din Bacău nu se mai arată interesați de oferta lui Niculaie, mai ales după ce au fost lăsați cu ochii în soare, în urmă cu cinci ani. În plus, unii dintre chimiști susțin că au fost trași în piept la o altă încercare de repornire a combinatului, în urmă cu trei ani.

„Nu găsește oameni, pentru că ne-a mai chemat o dată la treabă, dar după două luni nu ne-a plătit nimic, niciun salariu. Cei mai mulți dintre noi am plecat la Aerostar sau la alte firme private din Bacău”, spune un fost angajat al defunctului Amurco. Nici foștii angajați cu studii superioare, în prezent, aflați la pensie, nu se mai simt atrași să lucreze la combinatul din Bacău.

„Eu, cu Niculaie, niciodată nu vai mai lucra. Jumătate din combinat a fost tăiat și vândut unui comerciant de fier vechi din Gorj. A scos pe fierul vechi mai mult decât a dat pe tot combinatul, când l-a luat. Puțini știu că, la Amurco, era o secție de plăci fosfogips, unde exista singurul robot industrial din Bacău. Nu punea nimeni mâna pe nimic, totul era pe calculator. A funcționat doar trei luni, după care a fost închis, iar după privatizare, pe motiv de radiații, toată secția a fost tăiată. Vorbim aici de cisterne, de tot felul de vase din inox de 12 mm grosime, Uranus B6, inoxuri suedeze. Toate au ajuns la fier vechi”, își amintește un fost șef de secție de la combinatul chimic.

În prezent, fostul CIC ar mai putea produce eventual amoniac și uree, restul instalațiilor de îngrășăminte complexe (acid fosforic, DAP – diamoniu fosfat, acid sulfuric și clorura de aluminiu) au dispărut sub „cuțitele” de oxiacetilenă ale sudorilor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri