A fost depus la Prefectură memoriul pentru referendumul privind demiterea primarului din Slănic Moldova

Urmează zile grele pentru primarul Gheorghe Baciu - Această speță este urmărită de un avocat celebru, Ciprian Nastasiu

1145 de semnatari ai memoriului solicită organizarea unui referendum în acest sens

Luni, la prânz (11 decembrie), la Registratura Instituției Prefectului din Bacău a fost depus un memoriu prin care 1145 de cetățeni ai orașului stațiune Slănic Moldova, înscriși în listele electorale, solicită declanșarea procedurii de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului Gheorghe Baciu. Memoriul are 27 de pagini și cuprinde motivele pentru care a fost conceput și depus. Petiționarii au apelat la un avocat foarte cunoscut în breaslă, Ciprian Nastasiu, din Baroul București. În termen de 30 de zile, conform legii, petiționarii așteaptă soluționarea cererii lor.

„La baza acestui act – ne-a declarat avocatul Ciprian Nastasiu – stau art. 70 din Legea administrației publice locale (Legea nr. 215/2001) și Titlul III – art. 13 și 14 din Legea privind organizarea și desfășurarea referendumului (Legea nr. 3/2000). Este, astfel, o inițiativă democratică a cetățenilor. Coroborând prevederile legilor menționate, rezultă că principala modalitate prin care se realizează punerea în practică a principiului consultării cetățenilor în soluționarea problemelor locale de interes deosebit este referendumul local. Memoriul este bazat pe precizări de fond și de formă din punct de vedere juridic”.



Listele cu semnături au ajuns, azi, la Prefectura Bacău

Nenumărate „capete de acuzare” în Memoriu

Petiționarii reclamă, cu multe exemple concrete (și cităm aproape motamo din memoriu, pentru a evita abundența de ghilimele), că după un an din mandatul actualului primar ei trăiesc într-un oraș cenușiu, în care bugetul local este cheltuit după interesul personal și electoral al primarului și al oamenilor săi. Oamenii de afaceri se declară sufocați de taxele și impozitele aberante, care nu au nicio justificare economică și investițională. Se arată că stațiunea a devenit un „cartier-kitsch”, plin de chioșcuri, cu izvoarele minerale închise și în care mersul pe trotuar este un slalom printre gropi, cu mașini parcate neregulamentar sau cu terase neautorizate. De asemenea, se reclamă că spațiile verzi s-au transformat în betoane, iar parcul stațiunii a devenit un bâlci. Locuitorii orașului – se mai arată în memoriu – sunt obligați să aleagă între pâine sau medicamente și plata impozitelor, dar sunt și umiliți când ajung la primărie pentru problemele lor.

Au fost „atacate” principalele domenii economice ale Slănicului

Două capitole substanțiale ale Memoriului fac referire la modul în care petiționarii consideră că primarul tratează principalele domenii care susțin economic Slănicul Moldovei ca oraș și stațiune, în speță industria prelucrării pietrei de carieră și turismul general și cel balnear.

În Slănic, piatra de carieră se extrage din perimetrul Velnița. Dintr-o astfel de activitate trăiesc mulți slăniceni. Licența de exploatare a pietrei a fost acordată până în anul 2019, dar primăria a renunțat la aceasta, fără consultarea cetățenilor. „Edilul – se arată în Memoriu – a susținut constant în ședințele cu cetățenii că licența expiră în 2017”. În același document se specifică tenndința primarului de a prelua chiar el cariera de piatră, în 2015, dar fără rezultat.

Cea mai spinoasă problemă, pentru Slănic Moldova – stațiune balneară rămâne, însă, situația izvoarelor minerale, principala sa bogăție. Recent, primăria a preluat licența de exploatare a resursei naturale de ape, „deși știa că nu are resurse financiare și umane (specialiști)” pentru acestea. Iar închiderea izvoarelor prejudiciază atât sănătatea oamenilor, cât și interesele agenților economici din zonă.

Stațiunea Slănic Moldova arată jalnic

Petiționarii au continuat, în memoriu, lista motivelor pentru care au depus acest document cu altele precum modul în care sunt amenajate grădinile și spațiile verzi ale stațiunii, cu modul în care taxa de salubrizare, majorată, sau taxa de întreținere a stațiunii percepută de la oamenii de afaceri nu ajunge acolo unde trebuie, adică la măsuri pentru ca stațiunea să arate tot mai bine. În plus, se estimează că în stațiune sunt circa 200 de câini vagabonzi, un real pericol public, dar măsuri nu se iau.
Sunt acuzate și măsurile premeditate de degradare și de aducere în stare de neîntrebuințare a unor drumuri, cu efectele de rigoare, dar și deturnarea unor fonduri financiare și cheltuirea iresponsabilă a banului public. Planul Urbanistic General nu a mai fost actualizat, deși bani s-au cheltuit pentru aceasta. Slănicul nu are o rețea de apă și canalizare eficientă, cu racordarea tuturor locuințelor, și nici iluminatul public nu este rezolvat cum trebuie, chiar în centrul stațiunii, dar și în cartierele Cerdac și Cireșoaia.

Conduită nedemnă, abuzuri, imixtiune politică în educație

Pe această temă a fost redactat un întreg capitol al Memoriului. Primarul – spun petiționarii – are „o atitudine neconformă cu statutul funcției de primar”, insultă polițiștii locali, amenință cetățenii etc. Acest capitol abundă în exemple.
Dar petiționarii nu au omis nici „imixtiunea politică a domnului primar în procesul educațional din Slănic Moldova”, precum nici „abuzurile, amenințările, intimidările și șantajul la adresa agenților economici”. Tot cu nenumărate exemple, pe care nu le putem reda din lipsă de spațiu tipografic.

Un avocat celebru în speța de la Slănic Moldova

Avocatul Ciprian Nastasiu este un nume foarte cunoscut în breaslă, după cauzele în care a pledat sau pe care le-a anchetat în calitate de procuror al DIICOT. Între altele, a fost magistratul care a instrumentat dosarul lui Omar Hayssam și procurorul care l-a înfruntat pe Traian Băsescu atunci când i-a spus că la Cotroceni îşi fac veacul personaje implicate în reţele de crimă organizată. Ciprian Nastasiu este și cel care a declarat public că „profesorul” din stenogramele răpirii jurnaliștilor (cazul Hayssam) este chiar şeful statului. Pentru curajul său se spune că a fost dat afară de la DIICOT, pe motiv că a vorbit prea mult despre corupţie la nivel înalt.

„Am început să strângem semnături din luna mai. Și în prezent problemele pentru care noi facem demersurile organizării unui referendum sunt nerezolvate. De exemplu, stațiunea arată jalnic, iar serviciul care ar fi trebuit să pregătească spațiile verzi pe timp de iarnă a fost desființat. În plus, tocmai a fost aprobată o hotărâre de Consiliu Local care va desființa poliția locală. Persistă și problemele de alimentare cu apă potabilă a orașului și stațiunii. Recent, chiar într-un week-end, din minivacanța de 1 Decembrie, apa a fost oprită trei zile și vă imaginați ce a însemnat pentru hotelurile și pensiunile cu zece mii de turiști în total. Iar acum, în preajma Sărbătorilor de iarnă, în stațiune nu există nici măcar un led aprins, darmite pavoazarea cu instalațiile electrice specifice momentului. Tot la ultima ședință a CL s-a aprobat dublarea prețului la apa potabilă și la serviciile de canalizare, în condițiile în care apa vine tot tulbure la robinete, dar și dublarea impozitelor aplicate agenților economici, iar noi nu știm cum sunt cheltuiți acești bani, pentru că înfrumusețarea stațiunii nu se vede.”
Gabriel Dospinescu, petiționar

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"