4 octombrie 2022
10 C
Bacău

Formularele pentru șomaj tehnic sunt gata

.

HomeActualitateFormularele pentru șomaj tehnic sunt gata

Zilele trecute, Marius Budăi, ministrul Muncii, a aprobat modelul tipizat al documentelor pe care angajatorii trebuie să le prezinte pentru a primi sumele necesare plății salariaților aflați în șomaj tehnic ca urmare a războiului din Ucraina și a sancțiunilor internaționale aplicate Federației Ruse și Belarusului.

Astfel, modelul cererii, al declarației pe propria răspundere și cel al listei cu persoanele care urmează să beneficieze de indemnizație de șomaj tehnic pot fi descărcate de pe site-ul www.anofm.ro, secțiunea ”Formulare angajatori”.Amintim că salariații, al căror contract individual de muncă a fost suspendat temporar din inițiativa angajatorului, pentru că activitatea acestuia este afectată de războiul din Ucraina sau de sancțiunile aplicate Rusiei și Belarusului, beneficiază de o indemnizațe de șomaj de 75 la sută din salariul de bază. Cuantumul nu va fi ma mare de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut pe economie. Indemnizația va fi acordată începând cu 7 aprilie și până la 31 decembrie 2022 și va fi suportată din bugetul asigurărilor de șomaj.

Fondurile necesare plății vor fi acodate angajatorilor afectați direct sau indirect, care înregistrează o diminuare a încasărilor cu minimum 20 la sută din cele realizate în ianuarie 2022 sau în luna similară a anului 2021, precum și celor care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de președintele ANAF.

Pentru a obține sumele cuvenite, angajatorii în cauză vor depune, în format electronic, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, cererea, datată și semnată, declarația pe propria răspundere din care să reiasă că au fost afectați de conflictul armat din Ucraina, lista cu persoanele care urmează să beneficieze de indemnizație, balanța de venituri și cheltuieli aferentă lunii pentru care se solicită banii, precum și cea la care se raportează diminuarea sau, după caz, copia ordinului de blocare a fondurilor ori resurselor economice.

 

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri