– 20 de persoane, majoritatea copii, au fost diagnosticate cu „boala mâinilor murdare” – Directia de Sanatate Publica a vaccinat contactii si a cerut intensificarea masurilor de dezinfectie si curatenie in scoala si gradinita

Cele 20 de cazuri de hepatita acuta virala de tip A, cunoscuta in popor si sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, au fost inregistrate in satul Slobozia Noua, din comuna Stanisesti. Focarul a avut debutul la sfârsitul lunii ianuarie anul acesta. Patru dintre cei diagnosticati sunt din grupa de vârsta 5 – 9 ani, zece sunt copii cu vârste intre 10 si 14 ani, alte patru persoane au intre 15 si 19 ani, iar doua cazuri sunt din grupa de vârsta 20 – 24 de ani. Ultimul caz a fost izolat in data de 18 mai.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau a luat o serie de masuri pentru a stopa imbolnavirile in aceasta localitate. „Contactii tuturor cazurilor sunt supravegheati clinico-epidemiologic pe o perioada de 50 de zile de la izolarea ultimului caz din focar. S-au recoltat teste de sanitatie si de apa, s-a luat legatura cu autoritatea locala si conducerea scolii si gradinitei pentru intensificarea masurilor de dezinfectie si curatenie, s-au vaccinat 44 de contacti. Mentionam ca, la ora actuala sunt internati, la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau – Sectia de Boli Infectioase Copii, 4 minori cu forme usoare de boala, ceea ce denota stingerea acestui focar”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau. La SJU Bacau se mai fac analize in cazul a patru suspiciuni.

PUBLICITATE

„In lunile aprilie si mai au fost confirmate 12 cazuri de hepatita A la copii si mai sunt 4 suspiciuni, la care se efectueaza analize pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului initial”, a spus Mirela Romanet, purtator de cuvânt la SJU Bacau. Hepatita A se transmite cu usurinta in colectivitati iar pentru prevenirea imbolnavirii se recomanda respectarea regulilor minime de igiena, prin spalarea mâinilor cu apa si sapun inainte de masa, inainte de a merge la toaleta si dupa ce se foloseste toaleta. O atentie deosebita trebuie acorda si fructelor proaspete, care trebuie spalate inainte de consum.

Potrivit raportului de sanatate pentru anul 2015, realizat de DSP Bacau, anul trecut s-au inregistrat in judet 18 focare de hepatita virala tip A, din care 1 focar a fost de comunitate, 2 au fost de familie si 15 au fost focare in colectivitati scolare si prescolare, in total fiind vaccinati impotriva hepatitei A 164 de contacti din scoli si gradinite.

„Initial a fost depistat un caz si trimis la spitalul din Bacau, unde s-a confirmat hepatita A. Intre timp, cu ocazia unor vizite in teren, s-au mai depistat alte trei cazuri care au fost confirmate, iar dupa acestea au mai aparut si altele. Nu toti sunt pacientii mei. Noi am colaborat cu Directia de Sanatate Publica, s-au vaccinat contactii, conform schemei de la DSP, si se vaccineaza in continuare”.

dr. Catalin Andriescu, medic de familie in comuna Stanisesti

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ