Un studiu realizat de cinci experti ai FMI recomanda guvernelor sa creasca veniturile pentru cei mai saraci 20% dintre cetateni daca doresc sa provoace o crestere economica a tarii.

Raportul ajunge la concluzia, deloc noua, ca imbogatirea unei minoritati nu aduce beneficii economiei. Conform celor cinci economisti, “progresul tehnologic, slaba reprezentare sindicala, globalizarea si fiscalitatea au favorizat clasa bogatilor crescând gradul de inegalitate sociala”, dupa cum enunta The Guardian.

Una dintre concluzii este ca daca veniturile celor mai bogati 20% cetateni ai unui stat cresc, pe termen mediu PIB-ul o sa scada, pe cand, daca veniturile celor mai saraci 20% dintre cetateni cresc, acest lucru va avea ca efect si cresterea PIB.

PUBLICITATE

Raportul mai sustine si ca politicile impuse Greciei au fost gresite: limitarea drepturilor angajatilor, slabirea sindicatelor, eliminarea negocierilor colective, scaderea salariului minim au impact negativ asupra distributiei bogatiei.

In Grecia efectul a fost o saracire a populatiei si o crestere a veniturilor pentru cei mai bogati 10% greci.

FMI recomanda guvernelor sa investeasca in sanatate si educatie dar si sa aplice impozitarea progresiva pentru a lupta cu succes impotriva saraciei.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ